Бундесратът на Германия одобри нови правила за карантина за заразени ...

Бундесратът на Германия одобри нови правила за карантина за заразени

В Германия: Имаш бустер, няма карантина

Бундесратът на Германия утвърди нови правила за карантина за инфектирани с ковид и контактни лица, заяви „ Дойче веле”.

Съгласно гласуваното през днешния ден решение, контактувалите с носители на ковид се освобождават от наложителна карантина при съществуването на бустерна доза ваксина. Продължителността на карантината при заразяване се понижава за отбягване на дефицита на личен състав в редица сфери, при положение на внезапно увеличение броя на инфектираните. Според новите правила карантината може да завърши след седем дни при съществуването на негативен PCR или бърз тест.

Министърът на опазването на здравето на Германия Карл Лаутербах означи, че пандемията е достигнала „ преломен момент”. Според него, става въпрос за това дали обществото ще успее да се оправи със обстановката по метод, че проявата на епидемията в бъдеше да се сведе само до спорадични огнища и малцина смъртни случаи.

„ Трябва да се възползваме от тази опция и имаме средствата за това. Разполагаме със средства да приключим с пандемията в Германия, доколкото е допустимо, още тази година”, означи Лаутербах, имайки поради дейната имунизация на популацията.

Министърът още веднъж прикани сънародниците си да си слагат ваксини, в това число и бустерни дози.

„ Ако всички твърдим, че това не ни би трябвало, че знаем по-добре, или че не желаеме да участваме в това, или че имаме друга визия за ролята на страната, ще изпаднем в хаос”, съобщи Лаутербах. Той акцентира, че също е за наложителната имунизация на немското население.

По данни на института „ Роберт Кох”, съвсем две трети от пациентите с ковид в интензивните отделения в Германия не са имунизирани против коронавирус. От съвсем 9 000 пациенти с открит имунизационен статус 62% са били неимунизирани. Други 10% от болните с ковид са ненапълно ваксинирани (възстановени без ваксина или не са изцяло ваксинирани). 28% от пациентите с коронавирус на интензивно лекуване са изцяло имунизирани или даже са получили бустерна доза./БГНЕС

Източник: dnes.bg