Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София.

...
Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София.
Коментари Харесай

Има ли бум на ухапванията от кърлежи тази пролет и какви са рисковете?

Бум на ухапвания от кърлежи има тази година в София . Столичната община (СО) се пробва да почисти тревните площи от паразитите, само че проблем основават непрестанните валиже.

Вече няма класическа сезонност при тези паразити, срещат се и през най-студените месеци

Сиана Хлебарска от Следствен отдел към окръжна прокуратура изясни пред bTV, че по наставление на Рагионалната здравна ревизия (РЗИ) тази година пръсканията са почнали по-рано – още в края на март. До средата на април един път са били обработени всички общински тревни площи. Предвидена е спомагателна обработка, само че проливните дъждове не стопират и няма по какъв начин да се направи, посочи Хлебарска.

Проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), удостовери, че при влажно време кърлежите са по-активни. Те изчезват при доста студено и доста горещо време, посочи епидемиологът.

След захапване е значимо паразитът бързо да бъде изваден. Обикновено това може да стане с пинсета, в случай че се случи 1-2 часа след ухапването. Ако не може да излезе с пинсета, най-добре е да се потърси лекарска помощ, посочи проф. Христова.  

Според проф. Тодор Кантарджиев националните способи за махане на кърлежи са неправилни

При децата не се бие ваксина против тетанус при захапване от кърлеж , тъй като те са ваксинирани скоро и имат отбрана. При възрастните също не се постанова имунизация, в случай че са реваксинирани на време, в противоположен случай се поставя ваксина, изясни шефът на НЦЗПБ.

Антибиотик пък се предлага единствено в случай че е несъмнено, че кърлежът носи болест и при срутен имунитет.

Какви са признаците на лаймаска болест и марсилска тресчица, които се придвижват от кърлежите – гледайте във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР