„Булгартрансгаз“ ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и

...
„Булгартрансгаз“ ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и
Коментари Харесай

Разширяват газохранилището в Чирен

„ Булгартрансгаз “ ЕАД и Европейската изпълнителна организация по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) подписаха грантово съглашение за финансиране на разширението на подземното газохранилище „ Чирен “, оповестиха от „ Булгартрансгаз “.

Подписването на съглашението се състоя през днешния ден на публична гала в Люксембург в границите на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика. Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов получи съглашението от комисаря по енергетика на Европейски Съюз Кадри Симсон.

Разширението на газохранилището „ Чирен “ е един от утвърдените 5 енергийни плана и единственият от региона на природния газ за финансиране със средства от Европейски Съюз. Съгласно грантовото съглашение, за реализацията на плана се отпуска съфинансиране по CEF в размер до 78 млн. евро.

Проектът цели увеличение на общия потенциал за предпазване на природен газ до 1 милиарда куб. метра и на потенциала на денонощие за изпомпване и нагнетяване, до 8-10 млн. куб. метра. За съпоставяне, общото годишно ползване на газ в България е към 3 милиарда куб. метра.

Разширението на газохранилището в Чирен планува създаване на надземни уреди, сондажи и газопровод с дължина към 45 км.

Избраният метод за осъществяване на плана за уголемение на газохранилището разрешава естествената му употреба през целия интервал на плануваните действия, до въвеждане в употреба на новата инфраструктура. Планира се поетапното въвеждане в употреба на новата инфраструктура да приключи до края на 2024 година.

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ акцентира по време на церемонията, че разширението на газохранилището в Чирен е в синергия с терминалите за полутечен природен газ (LNG) в района, в това число терминала в Александруполис, в който „ Булгартрансгаз “ взе участие с 20% от акционерния капитал на плановата компания „ Газтрейд “.

По думите на Малинов, съчетанието на плана със забележителните потенциали за транспорт в точките на свързване със прилежащите страни, обуславя значимостта на газохранилището в районен аспект и капацитета за растеж на услугите по транспорт и предпазване на газ на чисто комерсиална основа. От основна значимост е и опцията за търгуване на количества газ на платформата на „ Газов хъб Балкан “ ЕАД.

През 2021 година Европейската комисия включи разширението на подземното газохранилище в Чирен в 5-ия лист на планове от общ интерес за Европейски Съюз, а на 27 януари 2022 година разгласи, че е реализирано единодушие измежду страните членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF).

Новите механически параметри на газохранилището „ Чирен “ ще имат принос за осъществяването на главните общоевропейски цели, свързани с диверсификация на източниците на природен газ и гарантиране на сигурността на снабдяването.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР