Булгаргаз прогнозира с 1.3% по-скъп природен газ за юни, макар

Булгаргаз прогнозира с 1.3% по-скъп природен газ за юни, макар ...

Държавата бави цената на газа за април, но прогнозира за юни


"Булгаргаз" прогнозира с 1.3% по-скъп природен газ за юни, макар че от 1 април и в навечерието на изборите българският пазар остана без цена за синьото гориво.

35.74 лв./MWh е прогнозната цена на природния газ за юни 2021 г., съобщиха от държавната компания. В цената не са включени цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Окончателно предложение за утвърждаване на цената ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 1 юни, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 май 2021 г.

Както Mediapool писа от . Причината е, че Министерството на енергетиката удължи назначената на 26 март, проверка в държавния газов доставчик "Булгаргаз" затова как са направени разчетите за исканото от дружеството поскъпване на цената за следващия месец с около 13 на сто.

През март цената на горивото е 28.64 лв. за мегаватчас без данъци и такси за достъп и пренос през газовата мрежа. Предложението на дружеството бе тя да се вдигне на 32.32 лв, което е съществена промяна и то дни преди парламентарните избори.

Подход на правителството за дълги проверки при повишаващи се значително цени на газа не е иновация. Същото се случи на 1 септември 2020 г., когато в условията на антиправителствените протести енергийният министър Теменужка Петкова безпрецедентно нареди на газовото дружество да оттегли заявлението си за поскъпване на газа с 20 на сто. Тогава също бе извършена проверка и нямаше цена на газа близо две седмици. Това доведе до хаос с фактурирането на продадените от "Булгаргаз" количества газ. В крайна сметка Петкова се увери, че изчисленията на подопечното ѝ дружество са наред и цената бе повишена.

Източник: mediapool.bg