"Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 юли да

...
"Булгаргаз" предлага цената на природния газ от 1 юли да
Коментари Харесай

Природният газ и парното поскъпват от 1 юли

"Булгаргаз " предлага цената на природния газ от 1 юли да бъде в размер на 46.88 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране. На намерено съвещание КЕВР е разискал отчет по отношение на импортираното заявление на "Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за юли, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
На съвещанието изпълнителният шеф на "Булгаргаз " ЕАД Николай Павлов се е съгласил с изводите и констатациите в отчета. Той е пояснил, че след внасянето на заявката на 10 юни котировките на петрола и на петролните артикули и цените на европейските газови пазари не престават да се покачват вследствие на повишеното търсене на тези горива. От изнесените от него данни е станало ясно, че за последните 6 месеца интернационалните цени на петрола са се повишили с над 50 % и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия интервал осреднената цена на природния газ е повишена със 70 на 100 - от 16 евро до над 28 евро/MWh.
"Независимо от това цената, която "Булгаргаз " ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10 % по-ниска от цените на европейските газови тържища ", е споделил изпълнителният шеф на сдружението.
Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов е изразил паниката на регулатора, че високият растеж на цените на горивата неизбежно ще наложи сериозна промяна в ценовите решения, които Комисията следва да одобри на 1 юли, както във връзка с цената на природния газ, по този начин и за цените на топлинната сила.
"Данните за внезапното нарастване на цените на природния газ и на петрола на интернационалните пазари, както и ценовият растеж на квотите за въглеродни излъчвания значат, че регулаторът следва да одобри решения, с които от 1 юли се планува съществено нарастване на цените за потребителите на природен газ и на топлинна сила. Това са сложни и извънредно нежелани от КЕВР решения, защото те ще се отразят отрицателно на потребителите, и регулаторът е изцяло наясно с това. В същото време регулаторът няма различен избор, с изключение на да регистрира въздействието на настоящите котировки на ценообразуващите детайли нефт и природен газ на интернационалните пазари, защото България ги получава напълно от импорт ", е коментирал ръководителят на регулатора.
На 1 юли "Булгаргаз " ЕАД ще показа в КЕВР обновено заявление с отчетна информация към 30 юни за цените на пазарните показатели на европейските газови хъбове, както и информация за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за юни.
Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 юни 2021 година в размер на 45.27 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР