БулфотоСлужебното правителство започва работа от утре 12 май т.г.Със свой

...
БулфотоСлужебното правителство започва работа от утре 12 май т.г.Със свой
Коментари Харесай

Стефан Янев е новият премиер на България

Булфото

Служебното държавно управление стартира работа от на следващия ден 12 май т.г.

Със собствен декрет президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 година служебно държавно управление на Република България. Служебното държавно управление е в следния състав:

 

Стефан Динчев Янев за длъжностен министър-председател на Република България

Роден е на 1 март 1960 година в с. Поповица, Пловдивска област.

Бил е шеф на дирекциите „ Отбранителна политика ” и „ Политика за сигурност и защита ” на Министерството на защитата, както и аташе по защитата в Посолството на Република България във Вашингтон, Съединени американски щати.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 година, са шеф на отдел „ Отбранителна политика и разбори ” в Дирекция „ Отбранителна политика “ в МО и шеф департамент „ Трансформации ” в Центъра на НАТО за битка с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 година до 2000 година работи като офицер за разбор в Департамента по обмисляне и програмиране на Групата за съгласуване на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за  старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини ” в Управление “Планиране на защитата и въоръжените сили ”.

През 1996 година става специалист в Дирекция „ Международно съдействие ” на Министерството на защитата.

Завършва Висшето национално военно артилерийско учебно заведение (ВНВАУ) „ Г. Димитров “ в гр. Шумен през 1983 година Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски ” – гр. София и Националния боен лицей към Националния боен университет във Вашингтон, Съединени американски щати.

Стефан Янев е секретар на президента по сигурност и защита до 11 май 2021 година Служебен заместител министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на защитата през 2017 година

Владее британски, немски и съветски език. Женен, с две деца.

 

Гълъб Спасов Донев за длъжностен заместител министър-председател по икономическите и обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика

Гълъб Донев е роден през 1967 година в София.

Завършва 35-та Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Специализира Бизнес и мениджмънт в УНСС.

От 2005 до 2006 година е и.д. основен секретар на Министерството на труда и обществената политика. От 2007 до 2009 година е член на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. През 2008 година става ръководител на Надзорния съвет на Националния институт за помиряване и арбитраж.

От 2001 до 2007 година Гълъб Донев е шеф на дирекция “Условия на труд и ръководство при рецесии ” в Министерството на труда и обществената политика.

От 2007 до 2009 година е изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, а през 2009 година става зам.-председател на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ”.

От 2014 до 2016 година е заместник-министър на Министерството на труда и обществената политика. Сред длъжностите, които заема по-късно са зам.-директор на дирекция „ Административно и осведомително обслужване “ на  и зам.-директор на дирекция „ Вътрешен одит “ на Министерството на защитата.

Бил е министър на труда и обществената политика в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Секретар е по обществени политики и опазване на здравето на президента Румен Радев от 9 май 2017 година до 11 май 2021 година

 

Бойко Илиев Рашков за длъжностен заместител министър- ръководител по публичен ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи

Бойко Рашков има дълготраен юридически стаж.

В професионалната си кариера е заемал редица виновни държавни постове като шеф на Националната следствена работа, шеф на Специализираната следствена работа, член на Висшия правосъден съвет, депутат в 39-ото Народно заседание, заместник-министър на правораздаването, ръководител на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.

Той е доцент доктор по углавен развой и управлява Катедра " Наказателноправни науки " в Юридическия факултет на Университета за национално и международно стопанство.

 

Атанас Ангелов Пеканов за длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства

Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за стопански проучвания (WIFO), във Виена, Австрия, и преподавател във Виенския университет по стопанска система и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по стопанска система във Виенския университет по стопанска система и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London.

В момента е докторант по стопанска система във Виенския университет по стопанска система и бизнес (WU Wien) с фокус върху тематиките парична и фискална политика. Член е на Съвета за икономическо и обществено развиване към Президента на Република България.

Два пъти е определен за стипендиант на Българската Народна Банка (2015, 2019). През 2018 също е определен за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член на Инициативата за млади откриватели на Института за Ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking).

 

Асен Васков Василев  за длъжностен министър на финансите

Асен Василев е приключил стопанска система в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. 

Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е отчасти финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия вложител в Skype. 

Съосновател и шеф е на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за стопански напредък и развиване, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и с Центъра за тактики и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.

От 1999 година до 2004 година Асен Василев работи като съветник в Monitor Group в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка.  Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в телекомуникационната промишленост, енергетиката, минното дело, застрахователната промишленост и в редица огромни производители на потребителски артикули.

Министър е на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков.

 

Георги Великов Панайотов за длъжностен министър на защитата

Георги Панайотов е роден през 1968 година в гр. Поморие.

Завършил е със златен орден Немска езикова гимназия в гр. Бургас. Магистър по политология от МГИМО, Москва.

Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в региона на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и районна дипломация, права на индивида и развиване.

Бил е непрекъснат представител на България към Организация на обединените нации в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в Съединени американски щати и в Афганистан, посланик в политическа работа в посолството в Албания, шеф на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност ” на Министерство на външните работи, дипломат за специфични поръчения по сигурността в Черно море, референт за районно съдействие и за Албания в дирекция “Югоизточна Европа ”.

Владее британски, немски, съветски и албански езици.

 

Стойчо Тодоров Кацаров за длъжностен министър на опазването на здравето

Д-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има компетентност по вътрешни заболявания и специализация по здравен мениджмънт. През 2004 година приключва магистратура по право.

Работи поредно като участъков доктор, ординатор във вътрешно поделение. Избиран е за депутат в 38-то и 39-то Народно заседание. В интервала 1999-2001 година е бил назначаван поредно за Областен шеф на Софийска област и заместник-министър на опазването на здравето. Участвал е в управителните органи на няколко лечебни заведения, бил съветник на Националния омбудсман и хоноруван учител по здравен мениджмънт.

Основател на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето и негов ръководител.

 

Виолета Колева Комитова за длъжностен министър на районното развиване и благоустройството

Доц. доктор проектант Виолета Комитова приключва просветителна степен магистър по архитектура през 1980 година в УАСГ, София.

Доц. доктор Комитова има редица професионални специализации, сред които в Университета Де Монтфорт в Лестър, Англия през 1994 и 1996 година, в Университета на Източен Лондон през 1999 година и в Училището по архитектура в Дъблин, Англия през 2000 година

В професионалния си път се развива в областите на строителството, капиталовите планове, урбанизма и градоустройството, европейски планове по стратегиите ФАР, Темпус, Еразъм-Сократ, ПРСР.

Членува в Съюза на архитектите в България, в Камарата на архитектите в България, в Международния съвет за проучвания и нововъведения в здания и строителство, Работни комисии W63 (Affordable Housing) и W96 (Architectural Management).

Към днешния ден е учител в Архитектурния факултет на УАСГ.

Владее британски и съветски език.

 

Николай Денков Денков за длъжностен министър на образованието и науката

Министър Николай Денков е член-кореспондент на Българска академия на науките и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и лекар на науките по физикохимия. Член е на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали ” във Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски ".

Според ранглиста на университета в Станфорд чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е измежду първите 2% на най-хубавите учени в света. Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. Публикувал е над 175 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature, една в Nature Communications и 17 обзора. Неговите разработки са представени над 8500 пъти в научната литература (h-index = 47). Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Има 12 патента, в това число шест интернационалните (WIPO, US, Europe) и четири задгранични.

Ръководил е повече от 50 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании, измежду които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши откривател в института на компанията Rhone-Poulenc (Франция), водещ академик в изследователския институт на компанията Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция).

Бил е началник на 14 защитили докторанти, а други шест са в развой на подготовка.

За своите научни достижения чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков е почетен с редица влиятелни оценки: премията Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), премията Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо сдружение, националната премия “Питагор ” на МОН и други

От 2014 до 2016 година чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше обучение и европейски структурни фондове, а през 2017 година - длъжностен министър на образованието и науката.

 

Светлан Христов Стоев за длъжностен министър на външните работи

Светлан Стоев е роден на 30.08.1960 година в гр. София.

Завършил е УНСС, компетентност „ Международни връзки ” през 1985 година Има магистърска степен. Допълнително е приключил Международни стопански връзки в Дипломатическата академия в Москва (1990-1992 г.) и „ Европейски институции и политики ” в Дипломатическата академия „ Густав Щреземан ” в Бон (1998 г.).

Постъпва в Министерство на външните работи след конкурс през месец октомври 1985 година и там заема разнообразни дипломатически постове. До 1987 година е стажант-аташе в отдел „ Печат “. От 1987 до 1990 година е аташе в дирекция „ Единен държавен протокол ”.

Между 1992 и 1993 г.  е Референт за Турция в ръководство „ Международно право и консулски връзки ”, след което до 1997 година е Първи секретар в посолството на Република България в гр. Лагос, Нигерия. От 1997 до 1999 година Светлан Стоев извършва длъжността Завеждащ бранш „ Скандинавски страни ” в дирекция „ Западна Европа и Северна Америка ”. От 1999 до 2002 година е консултант в посолството на Република България в гр. Копенхаген, Кралство Дания.

През идващите години е Началник отдел в дирекция „ Европейски страни ”  и ръководител от българска страна на Смесената държавна комисия „ България - Бавария ”.

От 2005 до 2009 година Светлан Стоев е дипломат, началник на Дипломатическото бюро на Република България в град Бон, Федерална република Германия, след което до 2011 година е Административен секретар на Министерство на външните работи и ръководител на Междуведомствената комисия за парцелите отвън страната.

От 2012 до 2016 г.  е ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Швеция. От 2016 до 2018 година е Директор на дирекция „ Държавен протокол “ в Министерство на външните работи, а от януари 2019 година е ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Кралство Дания

Светлан Стоев е фамилен, с две деца.

Носител е на редица държавни оценки.

Владее британски, немски и съветски езици.

 

Янаки Боянов Стоилов за длъжностен министър на правораздаването

Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 година в гр. Велико Търново.

Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право.

Преподава в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Понастоящем е професор по Теория на правото и началник на катедрата по Теория и история на страната и правото в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. Почетен професор на университета „ Джао Тонг “ – Шанхай. Автор на десетки научни изявления в български и задгранични правни издания. Член на редколегиите на български и задгранични списания.

Народен представител в VII-то Велико национално заседание, в което е секретар на Комисията за разработване на план на конституция. Народен представител в няколко Народното събрание. Заместник-председател на 43-ото Народно заседание, Председател на Комисията по външна политика в 42-ото Народно заседание. Бил е началник и член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в Интерпарламентарния съюз.

Член на Народно събрание на Българска социалистическа партия.

Женен с щерка.

 

Велислав Величков Минеков  за длъжностен министър на културата

Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА).

Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия.

Преподавател е по статуя, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реституция в България, Германия, Турция и ОАЕ.

Представен е с монументални и кавалетни произведения в България, Съединени американски щати, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства.

Награждаван е като участник в голям брой интернационалните симпозиуми, състезания и изложения.

Член е на креативен съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното завещание.

Проф. Минеков е цивилен и политически деятел. Участва в начинания за смяна на закони в региона на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.

 

Асен Петров Личев за длъжностен министър на околната среда и водите

Асен Личев е роден през 1952 година в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и Министерство на околната среда и водите.

Повече от 12 години заема длъжността шеф на дирекциите по водите. Експерт е по ръководство на водите на национално равнище.

През 1997 година взе участие интензивно в организацията и провеждането на институционалната промяна във водния бранш, приключила със закриването на НСВ и КГМР и със основаването на Министерството на околната среда и водите. Ръководи създаването на идея за „ Национална тактика за ръководство и развиване на водния бранш в България до 2015 година “, призната от Министерския съвет през 2004 година През същата година управлява създаването на Закон за ръководство на водите, който по политически аргументи е признат на първо четене от Народното събрание и замразен.

В своята активност се управлява от правилото „ Околната среда, включително и водата, не са просто търговски артикули, а по-скоро жизненоважни наследства, които следва да бъдат опазвани, предпазени и третирани като такива “.

 

Христо Георгиев Бозуков за длъжностен министър на земеделието, храните и горите

Професор доктор Христо Бозуков е роден на 14 януари 1960 година

Завършва висшето си обучение през 1985 година в Аграрния университет в Пловдив със  компетентност „ Инженер-агроном по отбрана на растенията и почвата ” и специализация – „ Растителнозащитни технологии при полските култури ”.

От 1985 година е стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите произведения - Пловдив, а от 1986 год. след извоюван конкурс е назначен за  теоретичен помощник III ст. по растителна отбрана. От 1989 година е теоретичен помощник II ст., а от 1993 година - теоретичен помощник I ст.

През 1999  година пази научна и просветителна степен „ лекар по фитопатология ”, а от 2003 година - му е присъдено от ВАК научно звание " Старши теоретичен помощник втора степен " (доцент) по научна компетентност " Растителна отбрана ". От 19 ноември 2014 година е  назначен на академичната служба „ професор “.

От 2013 до 2015 година е ръководител на Селскостопанската академия в София. 

От 2002 година насам е бил назначаван на  длъжностите началник отдел „ Агротехника и растителна отбрана ”, основен секретар, ръководител на Научния съвет и шеф в Институт по тютюна и тютюневите произведения, Пловдив. Председател e на Управителния съвет на ФНТССЗ-Пловдив, член на УС на ФНТССЗ-София и член на Съюза на учените в България. От 2015 година е професор в Института по тютюна и тютюневите произведения в Марково, Пловдив.

От януари 2018 година е член на Съвета за икономическо и обществено развиване към Президента на Република България. Бил е министър на земеделието и храните в Служебно държавно управление на проф. Огнян Герджиков.

Носител е на Златна значка на Федерацията на научно-техническите съюзи, диплом от Съюза на изобретателите в България, златен орден „ Проф. Асен Златаров “ за потвърден креативен принос и високи резултати в региона на науката и техниката. почетен знак „ За принос в приложната земеделска просвета през 2016 година “ от Българската асоциация за растителна отбрана “, Медал „ За необикновен принос в развиването на аграрната просвета “, от Руската академия на селскостопанските науки и редица други оценки и награди.

 

Георги Георгиев Тодоров за длъжностен министър на превоза, осведомителните технологии и известията

Георги Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера минава през Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, Столична община и частния бизнес.

През годините е бил заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията в три държавни управления, ръководител на Управителния съвет на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “, ръководител на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване “ АД, ръководител на Съвета на шефовете на „ Български пощи “ АД, заместник-председател на Съвета на шефовете на „ Пристанище Бургас “, член на Съвета на шефовете на „ България Еър “ ЕАД и прочие

Притежава дълготраен експертен и управнически опит, както в областта на превоза, по този начин и в региона на осведомителните технологии и известията.

Ползва британски и съветски езици.

Семеен с три деца.

 

Кирил Петков Петков за длъжностен министър на стопанската система

Kирил Петков е един от създатели на Центъра за Икономически Стратегии и Конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет,  където преподава курсове по икономическо развиване и микроикономика на конкурентоспособността. 

Като бизнесмен, Кирил развива планове в региона на нововъведения с висока добавена стойност и неговата компания ПроВиотик  има няколко патента по биотехнологии в Съединени американски щати. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и Магистратура по Бизнес Администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск.  Негов учител е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развиването на клъстерни тактики.

Работил е за Макайн Груп, 6 милиардна компания, която влага и ръководи огромни индустриални планове в Северна Америка и Европа. 

През 2018, Кирил и неговия татко провеждат избавителната интервенция за Боян Петров в Хималаите. 

Кирил Петков е фамилен, с три деца.

 

Андрей Стефанов Живков за длъжностен министър на енергетиката

Андрей Живков е роден през 1971 година в град Ботевград.

Завършва междинното си обучение в 1-во Единно Средно Политехническо Училище „ Кирил и Методий “ в град Кюстендил през 1989 година

Завършва висше обучение в Техническия университет в София със компетентност „ Електроснабдяване и електрообзавеждане “ през 1996 година

Придобива професионална подготовка по „ Управление на компанията “ в Института за следдипломна подготовка към Университета за национално и международно стопанство през 2003 година

Придобива професионален документ по Мениджмънт от Нов български университет през 2006 година

Завършва магистърска степен със компетентност Икономика през 2012 година

От 1996 до 2012 година работи в „ Електроразпределение Столично “ ЕАД и след продажбата му – в ЧЕЗ Разпределение България ЕАД, като заема разнообразни позиции, последната от които е началник направление „ Столично “.

От 2014 до 2015 година е член на Надзорния съвет на „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД.

От 2017 до 2018 година е ръководител на управителния съвет на „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД.

 

Стела Иванова Балтова за длъжностен министър на туризма

Стела Балтова е родена през 1961 година

Завършва междинното си обучение в Гимназия с преподаване на френски език „ Захари Стоянов “ – гр. Сливен.

През 1988 година приключва Химикотехнологичния и металургичен университет, София, със компетентност " Технология на полимери, текстил и кожи ". Продължава образованието си в Университета на Северен Елзас, Франция. Магистър е по цифров маркетинг.

Притежава разнообразни бизнес квалификации от европейски и международни институти.

В интервала 2002-2005 година е на дипломатическа работа като стопански консултант, началник на Службата по търговско-икономически въпроси в Копенхаген, Дания. По-късно работи в дирекция " Външноикономическа политика " на Министерство на стопанската система и енергетиката.

През 2007-2009 година е заместник-председател на Държавна Агенция по туризъм. Координатор е на Средносрочна рамкова капиталова стратегия 2008- BG161PO001/3.3-01/2008 по Оперативна програма “Регионално развитие” (2008-2009).

Ръководи планове в региона на националния маркетинг (2008-2011).

Стела Балтова е доцент по стопанска система на бизнес услугите. Преподава в магистърските стратегиите „ Управление на туризма “ и „ Предприемачество и нововъведения “ на Международното висше бизнес учебно заведение - Ботевград.

Директор е на Центъра за продължаващо образование в МВБУ.

 

Андрей Георгиев Кузманов за длъжностен министър на младежта и спорта

Андрей Кузманов получава междинното си обучение в Централното спортно учебно заведение „ Олимпийски очаквания “, а по-късно приключва Националната спортна академия в София през 1991 година Дипломиран преподавател е по физическо образование и треньор. Магистър е по „ Физическо образование “.

Бронзов медалист от Европейското състезание по съвременен петобой през 1985 година, нееднократен републикански първенец по плуване и съвременен петобой.

В професионалния си път се е занимавал с анализиране и управление на учебно-тренировъчен състезателен развой по съвременен петобой, организация и осъществяване на надпревари. Бил е треньор по съвременен петобой в разнообразни спортни клубове.

Има опит в частния бранш на управителни позиции в региона на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата.

Президент е на Европейската конфедерация по съвременен петобой, ръководител на Българската федерация по съвременен петобой и на Балканската конфедерация по съвременен петобой. Член е на Комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по съвременен петобой.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР