БулфотоРазгаря се скандала с разкритията за фиктивни почивки за ученици

...
БулфотоРазгаря се скандала с разкритията за фиктивни почивки за ученици
Коментари Харесай

Ученически отдих и спорт ЕАД: Министър Денков е подведен

Булфото

Разгаря се абсурда с разкритията за фиктивни почивки за възпитаници на стойност 8 милиона лв.. 

" Ученически отдих и спорт " ЕАД отхвърля да е залог в политически конфликти и предизборни акции. Това се показва в позиция на сдружението във връзка днешните изказвания на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, че няма документи или регистрации за съвсем 8 млн. лева, платени от Министерството за почивки на възпитаници в базите на " Ученически отдих и спорт " ЕАД (УОС), написа Факти.

Публикуваме позицията без редакторска интервенция:

" Днес министърът на образованието и науката проф. Денков изнесе пред медиите част от одитен отчет, съгласно който за 4 месеца са установени хиляди фиктивни почивки в базите на УОС. Министър Денков прави това в нарушаване на закона, съгласно който одитният отчет би трябвало да бъде възложен първо на управлението на сдружението за разискване с право на коментар, преди да се изнасят данните обществено. Това лишава управлението от опцията да реагира навреме и да създадат съответни възражения.

Министър Денков евентуално е измамен, въпреки и неумишлено, защото част от цифрите изрично си опонират. Ако той в действителност твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това значи, че за последните 3 години сдружението не е работило въобще. Ако това е по този начин, къде е бил принципалът и за какво МОН не е реагирало тогава.

Само за месеците на ръководство на министър Денков и с неговия автограф УОС е получило 1 710 000 лева против предоставено фактури, от които 570 000 за времето, в което сдружението е одитирано. В случай, че инспекторите са имали някакви подозрения за нарушавания, в трябвало да спрат тези пари. Припомняме, че настоящето управление на УОС получи ръководството в извънредно тежко финансово положение със отговорности от 2,5 млн. лева, а сега сдружението няма настоящи отговорности. В този смисъл офанзивата тъкмо в този миг оценяваме само и единствено като политическа борба сред съперници. В противоположен случай би било редно МОН да организира среща с управлението на УОС, да се стартира първо с проблемите, в това число и изключителни тежките последици от коронавирус рецесията. До този миг такава среща не е имало за интервала на ръководство на министър Денков.

В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лева за нощувка в частни хотели, при 18 лева опция за отмора в базите на УОС и нанесе на сдружението неприемлив удар посредством откровена нелоялна конкуренция. Такова деяние тълкуваме като съзнателно водене на сдружението към банкрут или прям непрофесионализъм. Министър Денков показа, че ще назначи още двама души в управлението на УОС. Ако е правилно изказванието му, че то е в тежко финансово положение, належащо ли е да се дават още 100 000 лева за хонорари, вместо да се вложат в възобновяване на материалната база. Обвинения в документални измами са догатки на министъра и те би трябвало да бъдат потвърдени по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния отчет, чакаме въпреки всичко той да ни бъде възложен и откакто се срещнем със наличието, по същия метод обществено пред медиите ще го разясняваме ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР