Булфото, архивЗа разлика от западните нации българският не е преминал

...
Булфото, архивЗа разлика от западните нации българският не е преминал
Коментари Харесай

Либерализмът в България е нарочен за най-големият враг на държавата, защото може да превърне народа в Гражданин

Булфото, списък

За разлика от западните народи българският не е минал през стадиите на Реформацията и Просвещението, и по тази причина му е мъчно да разбере европейските полезности като това, че Човекът като персона е основата за развиването на сполучливо общество.

Протестите през лятото в България бяха намек, че има към този момент задоволително огромна сериозна маса, която желае да трансформира страната от крепостнофеодално посткомунистическо общество в естествена европейска страна, каквито са да вземем за пример Финландия, Дания, Швеция и така нататък

Ето какво написа Евгений Кънев по тази тематика:

Общото в езика на допусканите до националните малките екрани политически коментатори са три канони, които имат за цел да образуват мисленето на електората:

Първата доктрина е, че България е постоянно споменавана в тесния смисъл на страна (state) вместо в необятния смисъл на страна ( country). А българите постоянно в необятния неопределен смисъл на народ (people) вместо в тесния съответен смисъл на български жители с техните права на персони (citizens). Това е тоталитарният инстикт на властта, където страната (на тези, които я представляват) е всичко, а единицата от народа нищо. Затова и " клетвите " на политиците постоянно са пред българския народ, т.е пред никого. Отношението е постоянно отвесно страна - народ, както от памтивека. Оттам и разделянето на " ние, властта " и " вие, народа ", сред които действително няма връзка.

Втората доктрина е стремежът за " обективност ", при което мястото на България в геополитиката е на равно разстояние от огромните сили в отбрана на националните, разбирай държавните (на властта) ползи. Тук място за ценностни желания към нашите политически и военни партньорства няма, тъй като нашият " народен интерес " е да сме добре с всички, т.е да даваме всичко, което ни изискат. Членството пък в съюзи е единствено, тъй като властта би трябвало да получи нещо, представяно за националния (но действително държавния, т.е на властта интерес).

Третата доктрина е безапелационното нарочване на либерализма за зложелател на страната, т.е зложелател на властта . Защото той може да накара народа да стане жители, които да си изискат страната. И правата, с които страната би трябвало да се преценява. Затова върховенството на правото е най-опасната за страната демократична полезност, защото пречи да се ръководи съгласно волята на страната, т.е на властта, а съгласно Правото, което й връзва ръцете. За тази цел " демократичното " би трябвало да се осмее, да се окарикатури, да се изопачи до извратеност, като синоним на крайности в половите и половите връзки . За да се отврати народът и да не желае да стане жители. А страната да не се преценява с правото.

Съвремието познава два вида страни. В едните най-висшата полезност е Свободата от страната. Във вторите най-висшата полезност е... Държавата.

Уви, България продължава да е във втората група страни.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР