Булфото (архив)   По 5000 евро за паспорт са плащали ...

Булфото (архив)   По 5000 евро за паспорт са плащали

По 5000 евро за паспорт са плащали кандидати от Косово, по 1 000 лева са давали македонците

Булфото (архив)
 
По 5000 евро за паспорт са плащали претенденти от Косово, по 1 000 лв. са давали македонците. Това разкри човек от системата, осведомен от близко с корупционната скица в Агенцията за българите в чужбина пред БТВ.

Аферата докара до ареста на шефа на Агенцията.

Най-лесно се става българин като си отвориш компания и назначиш 10 чиновници, споделя вътрешният човек. Въз основа на тази своя комерсиална активност му се издава статут за непрекъснато престояване. Вторият метод е като лице, притежаващо компания, непознат жител – от страна отвън Европейски Съюз, си вади документ за съществуване на комерсиално посланичество в България. Третият вид, който е най-предпочитан в последите години, е да си издействат статут за непрекъснато престояване въз основа на документ за български генезис, описа очевидецът.

С претендентите за българи работят над 100 посредници и точно те оказват помощ в събирането на документи и адресната регистрация. „ Те употребяват фиктивни адреси. Сумите са разнообразни в другите райони в БГ – сред 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация. В пограничните региони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е всеобщо.... ”, споделя мъжът, който пожела да резервира анонимност.

Посредникът реализира контакт с управителния чиновник, в нормален работен ден, в региона на Агенцията се срещат, дават се документи, дават се и надлежно самите пари. В Агенцията се работело по цени за експресна поръчка и услуги за чужденци с мюсюлмански имена. „ Най-често лицата заплащат сред 300 и 500 евро за по-бързото издаване на документа. И имаме разделяне от коя страна е кандидатстващото лице. Реално дали има съображение от тази страна да бъдат издавани документи на лица с български генезис, както и той дали е с мюсюлмански или християнски имена ”, изяснява още той.

„ За приемане на уверение за български генезис на разположение от Македония е 1000 евро. За лице, което е от Косово е сред 3000 и 5000 евро ”, споделя вътрешния човек. Така през последната година няколко хиляди чужденци са станали българи - единствено по документи без да имат нищо общо с България.

Източник: petel.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg