Букурещ отхвърли категорично ултиматума на Русия за изтегляне на натовските

...
Букурещ отхвърли категорично ултиматума на Русия за изтегляне на натовските
Коментари Харесай

Румъния иска повече, а не по-малко натовски сили


Букурещ отхвърли изрично ултиматума на Русия за евакуиране на натовските сили: президентът Йоханис приветства проектите на Съединени американски щати за подсилване на военното наличие. Позицията на България също е еднопосочна.

Румънският заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана уверено отхвърли декларацията на съветския външен министър Сергей Лавров, в която се упорства за евакуиране на частите на НАТО, както и на бойната техника от Румъния и България.

„ Няма никаква опция за договаряния по този въпрос, няма опция за компрометиране на представителството на НАТО на територията на държавите-членки на Алианса ", сподели Джоана. Именно НАТО взима решенията къде и под каква форма да е неговото военно наличие: „ Това в действителност въобще не визира Руската федерация ", акцентира той.

„ Ситуацията със сигурността е комплицирана "
Редакцията предлага
В последните дни американският президент Джо Байдън и френският държавен глава Еманюел Макрон оповестиха, че. Румънският президент Клаус Йоханис приветства тези планове. По този метод стратегическото партньорство „ по източния фланг на черноморския район ще бъде укрепено ".

В момента в Румъния, която – както България – е членка на НАТО от 2004-а година, се намират 1000 натовски бойци. След диалози с сътрудниците от НАТО външният министър Богдан Ауреску сподели, че всички съдружници са изтъкнали смисъла на укрепването на източния фланг на Алианса: това би трябвало да се случи колкото се може по-бързо. „ Това естествено са решения, които би трябвало да бъдат приложени в границите на Северноатлантическия контракт ", съобщи той. „ Освен това консолидацията и заявките на президентите на Съединени американски щати и Франция имат и сигнален темперамент в моментната комплицирана обстановка със сигурността. "

В НАТО няма страни второкласен

Румъния има дълга 650 километра граница с Украйна. Освен това през 2014-а година Румъния де факто има обща морска граница с Русия в Черно море. Чрез анексирането на Крим Москва си обезпечи мощни позиции в Черно море, разясняват румънски военни специалисти. По този метод се ускори контролът на Русия върху пристанищата, комерсиалните направления и енергийните трасета. Поради това румънското държавно управление неведнъж е упорствало за изпращането на още американски и натовски елементи.

В България с думите: „ България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО, и като подобен решаваме сами да организираме защитата на страната си в съгласуваност с нашите сътрудници ". В рамките на Алианса „ няма страни второкласен, за които груповата защита да се ползва изборно или в стеснен размер ", посочи Петков.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР