Буенос Айрес ще наследи спортен парк от състезаниятаЗимните олимпийски игри

...
Буенос Айрес ще наследи спортен парк от състезаниятаЗимните олимпийски игри
Коментари Харесай

Евтини игри през зимата? Мисията е възможна

Буенос Айрес ще наследи състезателен парк от надпреварите

 28_1_197330 Зимните олимпийски игри разумно отстъпват като мащаб на летните. Спортовете са по-малко на брой, участниците също. Това е обусловено и от спецификата им – просто в света няма толкоз доста „ зимни “ страни. Две са в Северна Америка, малко повече от десетина в Европа и три в Далечния Изток. За белите спортове е нужна и характерна и респективно скъпа екипировка, която не е налична на всички места по света. Всички тези условия лимитират в допълнение кръга на практикуващите.

Но без значение от това, зимните игри са по-сериозно организационно и логистично предизвикателство от летните. Състезанията са по-малко, само че за множеството от тях са нужни специфични уреди – ски писти, трасета за биатлон и ски тичане, шанци за ски скокове и улеи за бобслей, шейни и скелетон. Също и ледени пързалки за кънките, хокея и кърлинга.
 28-1  28-2  28-3
Към всичко това би трябвало да се прибавят транспортните средства като ски лифтовете, а също и хотелската база. Затова не е чудно, че разноските за зимните олимпийски игри нерядко надвишават тези за летните. Най-показателния образец е Сочи 2014. Руските домакини похарчиха над 50 милиарда $ за най-скъпите игри въобще в историята. Огромната част от сумата се изразходва за изцяло преустрояване на района. А тази година игрите в Пьонгчанг „ глътнаха “ близо $13 милиарда, съвсем колкото костваха и летните в Рио преди 2 години. Тази наклонност отхвърли много евентуални домакини в последните няколко акции – вътрешната опозиция в Бавария значително стана причина за загубата на кандидатурата на Гармиш-Партенкирхен от Пьонгчанг. Референдум измежду локалното население стопира и проектите за 2022-а, същата бе ориста и на швейцарския план за Санкт Мориц. Норвежката столица Осло пък се отхвърля, употребявайки за мотив условията на членовете на МОК да бъдат обграждани от разкош на всички места. Основната причина обаче е намекът на комитета локалното държавно управление да се ангажира директно с финансирането на игрите, което не се харесало на една от най-богатите страни в света.

Но при младежките олимпийски игри обстановката е напълно друга. Идеята на комитета е те да се провеждат с минимални вложения, а събитията да бъдат вграждани като част от живота на локалната общественост. Правилото е да не се строят спомагателни уреди и всички надпревари да се организират в града хазаин. Може би по тази причина и първите олимпийски юношески столици са знакови зимни курорти като Инсбрук и Лилехамер.

Столицата на Тирол е може би най-добре оборудваният зимен център в света и когато и да е може да посрещне даже олимпиада. Инсбрук в действителност е приемал две – през 1964-и и 1976-а. Но условието да не се излиза от града няма по какъв начин да бъде спазено даже там – северните дисциплини и биатлонът са изнесени на 17 км в Зеефелд. Бюджетът за организацията е едвам 22,5 милиона $, само че още $121 млн. коства построяването на олимпийското село. Четири години по-късно Лилехамер одобри игрите в оборудванията, построени за зимната олимпиада от 1994-а. Но конкуренцията се разигра в цели 4 селища – с изключение на в Лилехамер, също и в Йовик, Ойер, Хамар. Още „ по-разпръснати “ ще са игрите в Лозана. В самия град ще са единствено церемониите по откриването и закриването (стадион „ Пиер дьо Кубертен “), олимпийското село (Лозанския университет), награждаванията, както и хокеят, фигурното пързаляне и кънките. Ще се употребява улеят в Санкт Мориц и оборудването за кърлинг в Шамбери, а част от северните дисциплини и биатлонът ще са в прилежаща Франция (Преманон).

“Олимпийските игри могат да се употребяват и като инструмент за поощряване на устойчивото развиване – твърди швейцарецът Патрик Бауман, ръководител на организационния комитет, член на МОК и глава на Асоциацията на интернационалните спортни федерации. – С плана в Лозана желаеме да обединим няколко района за една цел и да покажем естествените хубости на швейцарските Алпи. ”

Подобна е картината и на летните игри за младежи. Половината от надпреварите в Сингапур 2010 се организираха на краткотрайни уреди, а 4 години по-късно в Нанджин най-хубавите млади спортисти в света застанаха на старт в съвсем нови игрища и зали. Идния месец в Буенос Айрес пък гостите ще бъдат посрещнати в „ Олимпийски кулоар “, дълъг 3 км, в който е интегриран стадионът на „ Ривър Плейт “. Мегаполисът ще събере всички надпревари, само че за задачата е построена чисто нов многофункционален състезателен парк с сцена за 15 000 фенове, обособен различен стадион за лека атлетика, 15 футболни стадиони, 2 баскетболни, 2 бейзболни и 4 волейболни площадки, 11 тенис корта, 3 плувни басейна, колодрум и уреди за ВМХ и пукотевица с лък. Всички тези обекти са непрекъснати и ще останат в интерес на града след игрите.

Ключът към сполучливата организация е поделянето на разноските сред страната хазаин и МОК. След новите политики на комитета е подкрепяне на градовете, които одобряват събития под егидата му. От това перо ще се възползват даже Париж и Лос Анджелис, които ще одобряват огромните игри през 2024-а и 2028-а. Но сходно съдействие ще е повече от изгода за по-малки градове, които биха приели събитие под знака на петте преплетени кръга.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР