Будапеща/Вашингтон. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е на посещение във

...
Будапеща/Вашингтон. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е на посещение във
Коментари Харесай

Foreign Affairs: Какво иска Виктор Орбан от американския президент?

Будапеща/Вашингтон. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е на посещаване във Вашингтон за дългогоочаквана среща в Белия дом с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Американското държавно управление публично подлага на критика Орбан за топлите му връзки с Китай и Русия и опитите му да блокира ученията на НАТО с Украйна. По време на визитата си в Унгария през февруари, държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се опита и не съумя да накара Орбан да се върне в трансатлантическото русло. Но тъкмо поради всички тези несъгласия сред Вашингтон и Будапеща Орбан ще предложи хрумвания на Тръмп, които споделят: интернационален антиимиграционен съюз и разрушение на Европейския съюз. Тръмп може да открие, че се усеща по-близо до Орбан, в сравнение с до външната политика на личната си администрация, разясняват в редакцията на американското списание Foreign Affairs .
Съюзът на Тръмп с Орбан ни връща към президентската акция през 2016 година, когато унгарският министър председател стана първият европейски водач, който поддържа претендента на републиканците за поста в Белия дом. В телефонен диалог след изборите двамата един тип се „ обвързаха “ с общия си статут на „ черна овца ”. Но Тръмп и Орбан по този начин и не са се срещали персонално - до момента.
Те имат доста общи неща. И Тръмп, и Орбан са построили политическото си „ положение “, блокирайки имиграцията, посредством построяването на гранични стени, отхвърлянето на търсещите леговище и потреблението на антимигрантска изразителност. И двамата настояват, че слагат своите страни преди всичко, като отхвърлят дългогодишните демократични съюзи в интерес на работата с диктатурите. Орбан, сходно на Тръмп, идеализира времената преди „ политическата уместност “. Той се надява да завоюва поддръжката на Тръмп за обединението, която той построява, сред десните и крайнодесните партии за идните избори за Европейски парламент.
С другари като тези
За сметка на всичко, което свързва Тръмп с Орбан в персонално отношение, външната политика на унгарския министър председател се е трансформирала в източник на отчаяние за Вашингтон. Унгария в този момент е най-близкият другар на Русия в Европа. Орбан, който е възприел политика, която назовава „ отваряне към Изтока “, е единственият водач на Европейски Съюз, който неведнъж приветства съветския президент Владимир Путин на публични визити. През 2015 година Орбан подписа съглашение с Русия за увеличение на нуклеарната мощ на Унгария. Миналия ноември унгарското държавно управление изпрати двама обвинени съветски търговци на оръжие назад в Русия, пренебрегвайки молбата на Вашингтон да бъдат екстрадирани в Съединени американски щати. През януари Орбан завърши договорката за съветската банка за развиване, която откри своя европейски щаб в Будапеща. Унгария даже се опита да ограничи връзките сред Украйна и НАТО, за което някои анализатори упрекват другарството на Орбан с Москва.
Китай също стана мощен състезател в Унгария. Орбан въодушевено поддържа самодейността „ 16+1 “, която свързва авиатската страна с 16 страни в Централна и Източна Европа, и Китай го възнагради с лъвския дял от вложенията си в района. Когато неотдавна държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани Орбан да отхвърли построяването на мрежата 5G в Унгария, Орбан не му обърна внимание и вместо това изпрати министъра на финансите на Унгария в Китай за среща с ръководителите на Huawei.
Срещата на Тръмп надали ще докара до хармонизирането на унгарската външна политика с тази на Съединени американски щати, само че Орбан може да има по-голям триумф в спечелването на Тръмп за метода му към Европейски Съюз. Изборите за Екологичен потенциал, които ще се проведат по-късно този месец, оферират на Орбан късмет да построи дясна популистка коалиция в цяла Европа. Орбан вижда утвърждението на Тръмп като решаващо за това изпитание.
Орбан идва в Съединени американски щати с европейския си популистки план, откакто се опълчи на Европейската национална партия (ЕНП), част от която е неговата ФИДЕС. В продължение на години ЕНП, и изключително Манфред Вебер, нейният водач в Европейския парламент, защитаваше Орбан, до момента в който той задушаваше унгарската правосъдна система; атакуваше медиен плурализъм; оказваше върху гражданското общество; лиши от самостоятелност централната банка, изборната комисия и прокуратурата; и по-късно се приготви за преизбиране. Но Орбан като че ли не мина алените линии на ЕНП и когато държавното управление му реши да изгони основания в Будапеща Централноевропейски университет от страната. Но ЕНП се отхвърли от Будапеща - тази пролет Орбан най-сетне направи нещо, което партията откри за непростимо. Той организира акция в Унгария, с която нападна ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, член на ЕНП. През март, изправен пред съвсем цялостна съпротива, Орбан се съгласи на разграничаване от ЕНП.
Това му разреши по-открито да флиртува с мощния нов европейски популистки съюз, воден от вицепремиера на Италия Матео Салвини. Орбан се среща с него в Будапеща на 2 май. По същото време унгарският министър председател се срещна с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната популистка „ Партия на свободата на Австрия “, с цел да укрепи новия пакт. Веднага след диалога с австриеца, Орбан разгласи цялостен срив с управлението на ЕНП, като разгласи, че към този момент няма да поддържа остарелия си другар Вебер за поста ръководител на Европейската комисия. Това, че Орбан ще се откаже публично от ЕНП за положително, изглеждаше явно.
В изявление предишния понеделник с австрийския вестник Kleine Zeitung, Орбан изясни новата си европейска политическа тактика. Бъдещето на Европа е „ австрийският модел ", сподели той, като се базира на ръководеща във Виена коалиция сред Австрийската национална партия и „ Партия на свободата на Австрия “. Последният път, в който тя бе част от съдружно държавно управление, бе в далечната 2000 година Поведението й бе толкоз токсично, че 14 страни от Европейски Съюз глобиха Австрия. (ЕС подвигна глобите година по-късно.). В идващите години „ Партия на свободата на Австрия “ не се промени доста, за разлика от Европа. Крайната десница е нормализирана. И в тази нормализация Орбан вижда опция.
„ Погледнато от Будапеща “, съобщи Орбан за Австрия, „ това наподобява сполучливо. Има непоклатимост, виждам цели в стопанската система, данъчни облекчения, и наподобява, че се случват положителни неща “. Съюзът сред дясното и крайната десница донесе граничен надзор и харизматично водачество в Европа, твърди Орбан. „ Европа би трябвало да одобри австрийския модел. "
Изведнъж математиката като че ли съответствува с упоритостите на Орбан. Последните социологически изследвания демонстрират, че популистката партия на Салвини е на път да стане четвъртата по величина партия в Европейския парламент. Ако Орбан завоюва предстоящите 15 места с ФИДЕС и убеди ръководещата във Варшава партия „ Право и правдивост " да добави нейните евентуални 22 места, блокът ще нарасне до 113 депутати, като ще го изкачи до трето място в Екологичен потенциал. Орбан също би могъл да убеди други партии от ЕНП да се причислят към него. Също по този начин би могъл да извади шанс, в случай че Обединеното кралство осъществя Брекзит и най-сетне напусне Европейски Съюз. При сходен сюжет групата на Салвини може да се окаже втората по величина партия в Екологичен потенциал, а това ще направи Орбан един от кралските парламентаристи.
Европа е на път да се обърне по посока на Орбан и затова към Тръмп. Бившият пълководец на американския президент Стив Банън оказва помощ на Салвини и обезпечава потребни връзки с Белия дом. Орбан в този момент идва във Вашингтон, с цел да получи благословията на Тръмп за този европейски план.
За Орбан пътуването до Вашингтон значи нещо доста по-различно от това за администрацията на Тръмп. Той не има намерение да бъде порицаван за своето „ отваряне към Изтока “ или да бъде разделян от Китай или Русия. Вместо това той има намерение да помогне на президента на Съединени американски щати да изтласка Европейски Съюз по-далеч от трансатлантическия съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР