bTV За втори път Варненският апелативен съд ще разглежда казуса хотел

...
bTV
За втори път Варненският апелативен съд ще разглежда казуса хотел
Коментари Харесай

Делото за рухналия хотел Вероника“ - отново пред Варненския апелативен съд

 bTV За повторно Варненският апелативен съд ще преглежда проблема " хотел Вероника “. През 2018г. първоинстанционният Окръжен съд – Варна произнесе присъда. След обжалване, през септември предходната година Апелативният съд я промени отчасти, като призна виновността на още четирима подсъдими, оповестяват от пресцентъра на институцията.

Върховният касационен съд върна делото за разглеждане от различен състав. Така още веднъж на инспекция се подлага присъдата на Окръжния съд, с която бе наложено дейно наказване от 3 години отнемане от независимост на Георги Г., шеф на " Дигинг “ ЕООД - подизпълнител на " Бултранспорт груп “ ЕООД – компанията, сключила контракт с " Планекс “. Условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен период бе постановена по отношение на Пламен Н. от " Бултранспорт груп “ ЕООД, който е бил координатор по здравословните и безвредни условия на труд. Според правосъдния акт, двамата би трябвало да изплатят на гражданските ищци – фамилиите на починалите - по 100 хиляди лв. обезщетение.

Прокуратурата бе повдигнала обвинявания на 7 души, чиновници на три сдружения, за това че заради немарливо осъществяване на строително-ремонтни работи - правно-регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха - са предизвикали гибелта на четирима души. Оправдани бяха: строителният надзирател и координатор по здравословни и безвредни условия на труд Валентин П. от " Инекс консулт “ ООД; Мехнур М., механически началник на обекта от страна на " Планекс “ ООД; строителният специалист Виолета Д. в " Инекс консулт “, инспекторът по здраве и сигурност в " Планекс “ ООД и координатор по здравословните и безвредни условия на труд Валентин Т., и Йовко Р., който набирал служащи.

На 27 септември предходната година Варненският апелативен съд осъди условно още 4-ма от подсъдимите: Валентин П., Виолета Д., Валентин Т., Мехнур М. Върховният съд обаче счете, че съдът не е показал съответната причина за случая и дали дейците са упражнявали " правно-регламентирана активност - източник на нараснала заплаха “. Потвърдена и влезнала в действие към този момент е оправдателната присъда на Йовко Р. 

Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че 11-етажният хотел " Вероника “ в кк " Слънчев ден “ се срути на 8 април 2015 година Инцидентът стана при ремонт, реорганизация и рационализация. Затрупани под отломките бяха 4-римата служащи Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов.

Работниците взели участие в срутване на постройката посредством дърпане със стоманени въжета, а когато този прийом не дал резултат, пристъпили към ръчно къртене на колоните и рязане на арматурите им. Признатият за отговорен Георги Г. заречен заплащане от 5 хиляди лв. на тези, които влязат и срежат колоните на партерния етаж. Казал им, че ще се качи на близката височина и в случай че постройката стартира да пада, ще им даде знак, тъй като сриването ще продължи най-малко половин час и те ще могат да излязат. Подсъдимите Валентин Т. и Мехнур М. и един очевидец били единствените, пробвали да спрат рисковата активност, само че без триумф. Според движимостите лица, поредността на разрушение не е била спазена: стартирано е осъществяване изпод нагоре, вместо противоположното. В претекстовете си Окръжният съд дефинира подхванатото срутване като " фактически лишено от здрав разсъдък “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР