bTV Варненският апелативен съд измени присъдата на Окръжен съд Варна спрямо

...
bTV
Варненският апелативен съд измени присъдата на Окръжен съд Варна спрямо
Коментари Харесай

Апелативен съд – Варна измени присъдата на румънеца Адриан, прегазил малката Радослава в Морската градина

 bTV Варненският апелативен съд промени присъдата на Окръжен съд Варна по отношение на румънския водач Адриан К. Втората инстанция го оправда по тази точка от обвиняването за нарушение на Закона за придвижване по пътищата, съгласно която " водачите са длъжни да управляват непрестанно пътните транспортни средства, които ръководят ", оповестиха от пресслужбата на съда.

Апелативният съд одобри, че той е предизвикал гибел по несъобразителност, като е нарушил единствено втората част от  наредбата: " водачите са длъжни да понижат скоростта и при положение на нужда да спрат, когато възникне заплаха за придвижването “. Размерът на наказванията е доказан: отнемане от независимост за 1 година и 4 месеца, с изпитателен период от 3 години, и отнемане от право на ръководство на МПС за 1 година и 6 месеца.

На 29.06.2019г. румънският жител, брачната половинка му и нейните родители от една страна, и фамилията на 4-годишната Радослава, били на паркинг в Морската градина. Търсейки опция за паркиране, подсъдимият не видял детето, което се движело настрана от майка си и татко си, и го блъснал с автомобила си. Фатална се оказала последвалата маневра на заден ход.

Недоволни от първоинстанционния правосъден акт, частните обвинители - родителите на умрялото дете, го апелираха с искане за по-тежки санкции. Повереникът им подчертава, че за предварителна защита, в тази ситуация не трябва наказванията да са в най-малък размер, нито да се ползва условното наказание.

Подсъдимият изрази откровено разкайване, че е лишил живота на дете. Адвокатът му уточни, че с държанието си бащата на момичето и тъстът на Адриан го подвели да тръгне обратно, което довело до леталния излаз.   

Според представителя на Апелативна прокуратура – Варна, няма учредения глобата да се усили, тъй като тя би трябвало да регистрира естеството на обстановката, ниската скорост на придвижване – към 7 км/ч и личността на подсъдимия.

Съдът съобрази и данните от информации от Република Румъния, от които е видно, че мъжът не е осъждан в родината си и няма отговорности за наложени санкции. Това бе добавено към смекчаващите виновността условия.

Автотехническата експертиза е открила, че причина за злополуката
Решението на Апелативен съд – Варна предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР