bTV Скок в цената на петрола през първите месеци на годината

...
bTV
Скок в цената на петрола през първите месеци на годината
Коментари Харесай

Цената на най-масовия бензин до дни ще достигне 2 лева за литър

 bTV Скок в цената на петрола през първите месеци на годината означиха международните тържища. Средната цената на бензина у нас се е повишила от 1,84 лева на 1,92 лева

Средните цени на дизела са се движили аналогично – повишаването е същото като при бензина.

Цената на най-масовия бензин А-95 до дни ще доближи 2 лв. за литър. Прогнозата е на притежатели на дребни бензиностанции.

" Какво може да чакаме ще стане ясно при започване на март, когато ще се организира срещата на ОПЕК и ще стане ясно дали квотите, които сега се съблюдават от картела ще продължат да бъдат такива. Засега следим краткосрочни фактори, да вземем за пример от няколко дни има проблем с доставките от Тексас заради времето там – към 1 млн. барела на ден липсват от пазара и това се отразява на цената – качи се с 2-3 $ през последните дни “, разяснява в предаването " Тази заран “ на bTV Светослав Бенчев – основен правист на Българска петролна и газова асоциация.

По думите му не може да се приказва за повишение на цената у нас незабавно, откакто има растеж на международните пазари.

" От ноември курсът на барела е нагоре – при нас цените порастват от декември. Повишаването е с няколко стотинки – към 10 ст. върху междинната цена на бензина и дизела “, твърди основният правист на Българска петролна и газова асоциация.

Той е безапелационен, че цените на горивата у нас са най-ниски в Европейския съюз – и на едро, и на дребно.

Дали ще има повишаване у нас зависи единствено от това накъде ще тръгне курсът на барела, изясни Бенчев. Той не чака курсът на суровия нефт да тръгне нагоре, тъй като цената в сегашния миг е спекулативна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР