бТВ Председателят на парламента Ива Митева прекрати днешното заседание на парламента

...
бТВ
Председателят на парламента Ива Митева прекрати днешното заседание на парламента
Коментари Харесай

Заседанието на парламента приключи с грозен скандал

 бТВ Председателят на Народното събрание Ива Митева приключи днешното съвещание на Народното събрание заради неналичието на ред в пленарната зала, съобщи Българска телеграфна агенция. Това стана след 15 минутна отмора - време, в което депутатите трябваше да овладеят напрежението, провокирано от предлагането на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова законопроектът за преизчисляване на пенсиите да бъде прегледан през днешния ден и на второ четене.

Законопроектът за изменение и допълнение на КСО бе подсилен единомислещо на първо четене, макар че разглеждането му мина единствено със мнение по вносител, без отчет от комисията по бюджет и финанси.

Председателят на Народното събрание Ива Митева съобщи, че даже допускането му в пленарна зала е в нарушаване на правилника. Тя отхвърли да подложи на гласоподаване настояването на левицата законопроектът да бъде прегледан в границите на днешното съвещание на второ четене.

Депутатите от Българска социалистическа партия посрещнаха отхвърли на Митева с крясъци " оставка " и освирквания.

" Г-н Свиленски, вие се подигравате с българския парламент през днешния ден ", сподели Митева, откакто се наложи да упражни пълномощието си и да приключи съвещанието.

Тя напомни, че в зала са били направени поръчки за предложение от страна на депутати от Движение за права и свободи законопроектът да влезе в действие в период от 1 януари идната година и напомни, че оферти е имало и от " Демократична България ".

Митева подсети и за решение на Конституционния съд по искане на Българска социалистическа партия против ГЕРБ от 2010 година по закона за националния архивен фонд.

Митева обоснова отхвърли си да подложи на гласоподаване предлагането и с наличието на обструкции в пленарна зала.

Шефката на Народно събрание напомни, че народните представители нямат задължението да вършат предлагането в пленарна зала на първо четене, а могат единствено да заявят това.

Левицата упрекна Митева, че взима това решение на " гърба на българските пенсионери ".

" Виждам шума в залата и виждам, че няма консенсус ", обърна се Митева към левицата при следващата процедура по метода на водене.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи също моли към Митева да приключи съвещанието като цитира наредба от правилника, съгласно която в ръководителят може да приключи съвещанието заради липса на ред и условия за обикновено протичане на съвещанието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР