bTV Леденият дъжд, или черният лед, както е известно това явление,

...
bTV
Леденият дъжд, или черният лед, както е известно това явление,
Коментари Харесай

Предупреждения за поледици в цялата страна! Как да реагираме при черен лед на пътя?

bTV Леденият дъжд, или черният лед, както е известно това събитие, е извънредно рисков. 

Образува се, когато снеговалежът премине през пласт с по-висока температура. Снежинките се втечняват, трансформират се в дъжд. Над повърхността на земята обаче капките още веднъж попадат в пласт с негативни температури. Преохлаждат се, замръзват и при срещата със земята непосредствено се трансформират в ледена пелена.

Леденият дъжд в действителност са дребни сфери с величина 1-3 милиметра. Отвън са с ледена обвивка, само че вътре има вода.

Падайки на земята, ледената обвивка се пръска и водата от вътрешността незабавно се вледенява. Черният асфалт и земята, изобщо повърхностите, наподобяват мокри, само че в действителност са покрити с ледена глазура – рискова за хора и най-много за коли.  

Дори и за опитни водачи черният лед се оказва невидима заплаха. " Като не се вижда, първата индикация, по която водачът може да разбере, че няма сцепление, е, че кормилото му олеква, стартира да се върти доста по-леко от нормално ", изясни Васил Жеков, инструктор от Академия за безвредно и майсторско шофиране. 

Ако изпаднете в тази обстановка, експертите поучават – не натискайте внезапно спирачката. 

" Много хора се надяват, че колата има системи и ще спре. Това не е правилно. В черния лед съвсем сме в кръгла нула на сцепление. Постепенният напън на спирачката е най-важното нещо. Със скоростите е доста значимо да могат да работят, да понижат и да стопират с двигателната спирачка ", споделя експертът. 

За да може да извършите това обаче, е нужно да знаете по какъв начин да употребявате така наречен " междинна газ ".

" Това е от по-висока на по-ниска предавка с блъскане на газта и тогава стартиране на съединителя, което не дава да блокира диференциалът ", прецизира Жеков.

За оправянето с черния лед на пътя са значими още качествените зимни гуми от мек каучук, отпущането на спирачката, когато гумите са блокирали, и най-много това, да не се шокирате, когато изпаднете в обстановка на загуба на сцепление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР