bTV разполага с черновата на френското предложение към Република Северна

...
bTV разполага с черновата на френското предложение към Република Северна
Коментари Харесай

Какво съдържа френското предложение към Северна Македония, с което bTV разполага?


bTV разполага с черновата на френското предложение към Република Северна Македония. Темата със противоречивите въпроси по историята сред София и Скопие не е упомената в пакета от предварителни документи с адрес Париж, с който bTV разполага.

За сметка на това Брюксел чака от югозападната ни съседка осезаеми резултати в постигането на добросъседски връзки, както и съблюдаване на Договора за другарство с България.

" Съветът приветства желанието на Северна Македония да стартира и реализира предпочитано съответните конституционни промени предвид на включването в конституцията на жители, които живеят в рамките на страната и които са част от други нации, като да вземем за пример българите ".

Късно нощес външният ни министър в оставка Теодора Генчовска бе сбита, че в действителност модифицирано френско предложение няма.

„ Знаете доста добре, приказвах го и на чуването - това е един пакет от три документа, преговорна рамка, умозаключение и протокол. Няма второ френско предложение “, безапелационна беше тя.

Според доцент Наум Кайчев, който е заместник-председател на смесената комисия сред двете страни, не е изненадващо, че историческите въпроси не са включени във френското предложение, защото те попадат в Договора сред София и Скопие от 2017 година.

„ Предложението включва някои модифицирани моменти, свързани с посрещане на упованията на държавното управление на Република Северна Македония, само че всъщност то резервира основата на предлагането и в този смисъл съм податлив да се доверя на нашето външно министерство, което твърди, че то е в сходство с решението на Народното събрание “, съобщи доцент Наум Кайчев.

Независимо от решенията на политиците обаче, взаимната историческа комисия се чака да заседава през септември по дискусионни въпроси към Средновековието.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР