БТВ и Нова ТВ като жълти медии повтарят една доста

...
БТВ и Нова ТВ като жълти медии повтарят една доста
Коментари Харесай

БТВ и Нова ТВ пускат недостоверна класация, компрометираща България


БТВ и Нова ТВ като жълти медии повтарят една много компрометирана и недостоверна ранглиста, която поставя България на 111-то място по независимост на словото. Това проучване се прави от френската неправителствена организацията "Репортери без граници ".

Партньори в България на Репортерите са публицисти от кръга Капитал и групата грантаджии, които се финансират от Фондация Америка за България и Отворено общество на Сорос. Информацията, върху която се базира проучването е дадена точно от тези хора и тези среди. Целта на този жанр дезинформация е първо да обезпечат финансиране за себе си сякаш като борци за свободно слово. И второ да дискредитират страната и ръководещите, че в България има цензура и репресии на "инакомислещите ".

А парите за българските грантаджийски организации, които водят "люта борба за свободното слово " по никакъв начин не са малко. Измерват се с милиони левове, евро и долари. Така, че в случай че би трябвало и на 211-то място ще ни сложат стига тези, които пишат отчетите и дават информацията да са добре платени.

Но друго е по- значимо. Че тези се бият за парите си е ясно, само че за какво малките екрани, като БТВ и Нова влизат в тази история. Вместо да ревизират кой дава тази информация, на какви обстоятелства и статистика се базират данните, които ни пращат след Боливия и Гана, те папагалското повтарят една лъжлива вест.

А, че тя е подправена е изцяло ясно. В България има няколкостотин осведомителни уеб страницата, огромен брой вестници и списания, радиостанции, малките екрани са над 20 и всички бълват непрекъснато информация, мнения и разбори. Голямата нелепост е да кажеш, че в България няма независимост на словото и изложение на позиции.

От къде и кой ли не ни залива с потоци от информации защо ли не. България е една от страните с максимален брой средства за всеобщо осведомление. И на фона на тези обстоятелства да излязат данни, че сме на 111-то място е огромна неистина и операция.

Кои са "Репортери без граници " и кой се финансират?

Репортери без граници, на френски: Reporters sans frontières (RSF) е интернационална неправителствена организация, учредена във Франция, която пази свободата на медиите. Създадена е през 1985 година от Робер Менар, Рони Брауман и журналиста Жан-Клод Гилбо. Жан-Франсоа Жулиар е генералният ѝ секретар от 2008 година насам.

Според годишните доклади, целия бюджет на организацията е към € 4 000 000 годишно. Повече от 20% от финансирането ѝ идва от частни групи като Санофи-Авентис (€ 400 000, 10% от бюджета, Франсоа Пино, Фондация за Франция, Институтът „ Отворено общество “ на Джордж Сорос, Sigrid Rausing Trust, Бенетон или Центъра за Свободна Куба. Освен това рекламната организация Saatchi & Saatchi осъществя гратис разнообразни информационни акции на РБГ.

Част от средствата ѝ идват от държавни организации. Според президента на РБГ, Робер Менар, даренията от френското държавно управление възлизат на 4,8%, като общо размера на държавната помощ образува 11% от бюджета на РБГ (включващи парите от френското държавно управление, ОССЕ, ЮНЕСКО и Международна организация на франкофонията). Даниел Жуска, вицепрезидент на френския клон на РБГ (също и вицепрезидент на Неправителствени организации Les Amis du Monde diplomatique), споделя, че финансирането от Националния фонд за народна власт, което доближава € 35 000, не компрометира безпристрастността на РБГ./Факти
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР