БТА Покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новия служебен

...
БТА
Покачващата се инфлация ще бъде сред предизвикателствата пред новия служебен
Коментари Харесай

Стефан Янев: Президентът няма желание да прави партия

 БТА Покачващата се инфлация ще бъде измежду провокациите пред новия длъжностен кабинет. Това съобщи извънредно в  " Лице в лице " по bTV служебният министър председател в първия си работен ден след назначението на новия кабинет от президента.

Той напомни, че е невиждано един длъжностен кабинет да наследи различен подобен и макар че този проблем няма краткосрочно решение, ще се търсят механизми за отбрана на българския бизнес.

Янев разяснява още, че не е чул от президента да има предпочитание за основаване на партия и по този начин отхвърли слуховете, че президентът стои зад новия план на към този момент някогашните служебни министри и.

Целите и дилемите на новия длъжностен кабинет

Трима нови министри влизат в състава на служебния кабинет. Валери Белчев поема Министерството на финансите, Даниела Везиева ще е новият длъжностен министър на стопанската система, Христо Алексиев поема транспортното ведомство.

" Изборът стана на база на техните биографии, качества и опит. Както и готовността им да продължат досегашната политика ", изясни министър-председателят и добави, че решенията за новия състав не са взети единствено от него и президента Радев:

" Едноличните решения не са положителни решения, тъй че както президентът Радев има опция да се поучава с огромен кръг от хора, по този начин и аз съм направил същото, тъй че решението е общо, само че отговорността е на президента, тъй като той подписва указа ".

Янев уточни, че покачващата се инфлация ще бъде измежду провокациите пред новата власт.

" Инфлацията явно излиза от предстоящите планирани равнища, притеснителни са и цените на електрическата сила. Тези два фактора се дължат на един и същи феномен - целия свят е в интервал на възобновяване след рецесията. Започва възобновяване на стопанската система, което води до повишение на цените ", изясни министър председателят.

По думите му този проблем няма краткосрочно решение. Той изясни, че е нужна нова тактика в бранш " Енергетика " и служебният кабинет ще се опита да постави нейните основи.

Той посочи, че на следващия ден представители на Министерския съвет имат среща с огромните енергопотребители, КЕВР, БНЕБ и отрасловото министерство. Премиерът добави, че ще се търсят механизми за отбрана на българския бизнес при разпределението на енергийните квоти.

Първият кабинет " Янев " - равносметката

Относно упреците на ГЕРБ към енергийния министър, Янев разяснява: " Никой не е съвършен. Много е елементарно да критикуваш, че някой не се оправя в един тежък бранш, който не е реформиран последните 10 години, бранш с доста тежко завещание и проблеми ".

Премиерът добави, че оценката за работата му е сложна и тя не е единствено на база неговите качества и старания, а и на проблемите, с които се оправя. " Той не е свещена крава, в един миг може да бъде открит и по-добър, въпросът не е в личностите, въпросът е в общата политика ", изясни министър-председателят.

По мотив рокадите в три ведомства и промяната на служебния министър на превоза, Янев изясни, че оценката за работата на министрите се дава от президента Радев. Допълни, че той също е има думата за състава на служебния кабинет.

" По една или друга причина, те са имали опция и предпочитание да се разделят с тези постове - това предпочитание е било задоволено ", добави министър председателят.

Новият политически план " Петков-Василев "

Янев отхвърли да разяснява новия политически план на към този момент някогашните служебни министри и. Упреците, че под прикритието на служебния кабинет е имало " партийно строителство ", Янев ги отдаде на политическото говорене в навечерието на изборите.

" Аз от президента Радев не съм чул да има предпочитание да прави партия, тъй като той доста от дълго време, още февруари съобщи готовността си да бъде претендент за президент на идните избори през ноември. Пред него този въпрос не стои ", сподели Янев.

Служебният министър председател разяснява, че поддържа всяка българска партия и би подкрепил плана на Петков и Василев, откакто по легален път се явяват на избори и стремят да водят парламентарен живот, по отношение на Конституцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР