БТА Новият суперкомпютър Discoverer заработи официално в София Тех Парк. Стартът

...
БТА
Новият суперкомпютър Discoverer заработи официално в София Тех Парк. Стартът
Коментари Харесай

Заработи българският суперкомпютър Discoverer

 БТА Новият суперкомпютър Discoverer проработи публично в " София Тех Парк ". Стартът на машината бе дадена с тирада на министъра на образованието и науката и еврокомисаря Мария Габриел.

Discoverer има изчислителна мощност от 4,5 петафлопа и върхова продуктивност от 6 петафлопа. Това го нарежда на 91-во място в света по мощ, като суперкомпютърът влиза в влиятелната ранглиста TOP 500.

Любопитен факт е, че с цел да работи суперкомпютърът изразходва 1 мегаватчас електрическа енергия, изясняват от dir.bg.

" Суперкомютърът от международната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, в този момент може да стане за 20 дни. Правим по този начин, че опциите на компютъра да са потребни на нашата промишленост и гении ", сподели еврокомисарят Мария Габриел.

В суперкомпютърът, създаден от Atos, се употребяват чипове с технологии на Intel, Nvidia, ARM и AMD.

Discoverer е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейски Съюз - Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU).

Мощността му ще се употребява за проучвания, свързани с биоинформатиката, имунизациите, фармацията, молекулярната динамичност и механика, квантовата химия и биохимия. Суперкомпютърът може да помогне и за развиването на изкуствения разсъдък, медицината, биоинженерство, метеорология и битка с изменението на климата.

След активирането на Discoverer България става дом на един от 8-те суперкомпютъра в Европейски Съюз. Европейски суперкомпютри има още в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

" Тук преди една година имаше трева. За това време беше направена постройката, инсталирана машината и построена една от най-сложните охладителни системи в страната. Фирма Atos се пребори с времето и събитията, в това число с пандемията и дружно с екипа на " София Тех Парк " конфигурира машината ", сподели Петър Статев, ръководител на надзорния съвет на " София Тех Парк ".

" Пускането на " Discoverer ", аз бих го превел на български " Откривател ", е неоспорим триумф, с който България става първата страна на Балканския полуостров с мощен суперкомютър. Ние се нуждаем от тази машина, тъй като тя може да прави прогнози и разбор за трафика и за метеорологичната конюнктура в града, добави той ", сподели заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

" Има интерес както от страна на научните среди, по този начин и на бизнеса. Нашият суперкомпютър е отчасти финансиран от EuroHPC. Затова част от потенциала на този компютър - около 35%, ще се изразходва по общоевропейски задания. Останалите 65% остават за приложимост в България или от компании или консорциуми, които притеглим. Много значимо за нас е този компютър да се употребява за образование на бъдещите фрагменти, които ще работят с тези високотехнологични компютри ", съобщи преди време Симеон Стоянов, управител " Бизнес развиване " на суперкомпютъра.

По думите на експерта това е стратегически обект, който е значим за бъдещето на нашата страна и развиването на младежите.

" Информацията от работата на суперкомпютъра ще бъде публично налична за всеки, който се заинтересува ", добавя Симеон Стоянов.

Усилията България да е една от страните членки на Евросъюза, в която е ситуиран суперкомпютър продължиха няколко години. Това бе и един от целите на сегашния български еврокомисар по нововъведения, просвета, обучение и юношески политики Мария Габриел. През предходната година тя съобщи, че позиционирането му у нас, ще бъде огромна стъпка напред към превръщането на България в дигитален иновационен хъб на Балканския полуостров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР