БТА Фронтменът на популярната от десетилетия руска рок група ДДТ

...
БТА Фронтменът на популярната от десетилетия руска рок група ДДТ
Коментари Харесай

Рок ветеранът Юрий Шевчук - поредна жертва на консервативната културна революция в Русия

БТА

Фронтменът на известната от десетилетия съветска рок група ДДТ Юрий Шевчук ще би трябвало да заплати санкция от 50 000 рубли (800 долара) поради изявление срещу войната в Украйна и президента Владимир Путин по време на концерт през май.

Шевчук е осъден по силата на нов закон, влезнал в действие малко след началото на съветската инвазия в Украйна и криминализиращ заявяване на позиция срещу войната и армията. Престъпното действие на музиканта е, че от сцената в град Уфа споделил на публиката, че в Украйна умират остарели хора, дами и деца " поради някакви Наполеонови проекти на нашия финален Цезар, нали? ".

Шевчук декларирал още, че " Родината не е единствено да целуваш и да ближеш задника на президента. Родината е бедняк, бедна бабичка, която продава картофи на гарата. Това е Родината ".

Заради тази дързост Шевчук понася последствията от " специфичната пропагандна интервенция ", която е в ход в самата Русия против представители на артистичните среди. Тя е наричана от подкрепящи кремълската политика публични фигури консервативна културна гражданска война.

Това не е първото антивоенно изявление на ветерана Шевчук. Още в първия ден на съветското навлизане в Украйна той написа, че ставащото е голяма покруса, която лишава мнозина от нас от бъдеще, цитира го Радио " Свободна Европа ".

Руската прокуратура повдигна обвинявания против Шевчук за дискредитиране на съветските въоръжени сили. В Русия към този момент е нелегално да се приканва да не бъдат употребявани съветски войски за отбрана на ползите на страната или " за дискредитиране на такава приложимост ".

Известни представители на съветските артистични среди и шоубизнес, които макар заплахата от наказания приказват намерено против войната, биват включвани в всекидневен " черен лист " на неблагонадеждните персони. Алексей Козин, шефът на " Навигатор рекордс " – главната компания, която се занимава с звукозаписите на съветски рок - сподели за Франс прес, че от февруари насам под друг предлог са били анулирани над 100 музикални събития. Той разкри, че циркулира " черен лист " и имената в него биват поставяни под " политическа карантина ". Един от " карантинираните " е и Юрий Шевчук.

В онлайн изявление за съветска журналистка през юли музикантът съобщи, че " когато ни не разрешиха да изнасяме концерти, това беше нечовечен удар – не разрешиха ни да изпълняваме дълга си към страната ". Шевчук описа, че на всички концерти на рок група ДДТ хората са били срещу войната. Той счита, че руснаците също са жертви на войната на съветския президент Владимир Путин. " Ние просто сме окупирани. Разстрелват ни с " Град ", с мините на пропагандата, с най-жестоките закони, всеки ден убиват нашата памет, нашия разум, нашия дух ".

От другата страна се попълня " бял лист " на " артистите патриоти ", който би трябвало да става все по-дълъг по апела на водача на партия " Справедлива Русия " Сергей Миронов. Според Миронов, представен от Агенция Франс Прес, по този начин ще стане ясно " кой кой е в съветското общество през днешния ден ".

Освен редица анулирани концерти и балетни представления, има и анулирани изложения като тази на Гриша Брускин – руско-американски актьор, посветил експозицията си на " идеологиите и техните легенди ". Главната редакторка на съветското списание " Театър " Марина Давидова предизвести, че " на фона на войната в Украйна в Русия се прави културна гражданска война ".

Хора на изкуството, които поддържат дейностите на Кремъл, са въодушевени от смяната, защото " след 30 години на прозападен демократизъм в Русия се прави консервативна гражданска война, това е моментът на истината за Русия в границите на безконечната борба сред последователите на Запада и славянофилите, почнала през 19-и век ", съобщи Олга Андреева от седмичното издание " Експерт ".

Според киноактьора Сергей Безруков, който поддържа войната в Украйна, " би трябвало да се възползваме от изолацията, с цел да преоткрием традициите си ". За разлика от него директорката на московския сценичен Център " Мейерхолд " Елена Ковалска разгласи малко след началото на войната, че напуща работата си в държавния спектакъл в символ на митинг. " Невъзможно е да работиш за палач и да получаваш заплата от него ", сподели Ковалска, представена от английския в. " Гардиън ".

Рапърът Оксимирон (Oxxxymiron/Мирон Янович Фьодоров) самичък анулира 6 разпродадени свои концерти в Москва и Санкт Петербург, тъй като " не мога да ви забавлявам, до момента в който в Украйна падат съветски ракети ".

Иван Ургант - артист, музикант и ефирен водещ на известно токшоу по държавния Първи канал - разгласява в " Инстаграм " черен квадрат и текст " Страх и Болка. Не на войната ". Оттогава предаването му не е на екран.

На 1 май известният артист Филип Киркоров нападна в " Инстаграм " основната редакторка на прокремълската телевизия Ар Ти (RT/доскоро Russia Today) Маргарита Симонян поради нейни клевети по адрес на шоумена Максим Галкин, направени от екрана. Симонян нападна хипотетичната полова ориентировка на Галкин, щом той се разгласи против войната, а по-късно отпътува за Израел със брачната половинка си Алла Пугачова.

Киркоров упрекна Симонян, че се пробва " да унижи " комика и взе участие в лов на вещици против инакомислещи, който кара съветски реализатори да бягат от страната, обобщава РСЕ.

" Нямаш право да сееш разкол. Ти си журналистка, а не долнопробна бабичка на пазара, която популяризира кални клюки и злословия ", сподели тогава Киркоров. Постът му в " Инстаграм " беше гледан от над 1,2 милиона души до началото на юни, което го направи най-популярното видео в платформата през тази година.

Киркоров имаше куража да вземе отношение по злободневна тематика малко откакто приключи четиридневно присъединяване с аудитория от 25 000 души, измежду които и представители на съветския хайлайф.

Два часа след видеото на Киркоров против Симонян подкрепящата Кремъл актриса Мария Шукшина пусна в " Телеграм " малко видео от концерт на артиста, внушавайки, че той наскърбява възприятията на православните руснаци с песента си " Мария Магдалена ". На сцената има лежащ голям светещ кръст, по който Киркоров стъпва в края на осъществяването си.

В изявление за прокремълски ефирен канал Шукшина упрекна Киркоров, че " тъпче кръста " в миг, когато съветски бойци, някои с кръстче на шията, умират в Украйна.

Историята бе подета и от други медии, които оповестиха, че Киркоров е танцувал върху кръста, и провокираха скандал, споделя РСЕ. Макар че по-късно се извини и сподели, че песента е отдадена на умрялата му майка, Киркоров добави, че на никого не му е пукало за кръста, до момента в който не е защитил Галкин.

Както разяснява РСЕ, държавното управление на Путин употребява законодателството, пропагандата и други лостове, с цел да затвори устата на всички несъгласни с продължаващата инвазия в Украйна.

Американската антроположка Клемънтайн Фуджимура, която изследва Русия и поп културата, споделя, представена от РСЕ, че Киркоров е минал " алените линии ", изключително във връзка с тематики като етнически генезис и полова принадлежност, говорейки свободно и както откри за добре против публицист, подкрепящ Путин.

Запитан за видеоизявлението на Киркоров, редакторът на " Телеграм " Борис Грозовски сподели, че то е отражение на обстоятелството, че членове на съветския хайлайф, в това число актьори, сега не са на себе си. " Хората просто не може да бъдат спокойни за личната си сигурност, а и… губят доста пари поради анулирани концерти. "

Фуджимура означи, че посланието, изпращано посредством офанзивите против актьори, не се лимитира до съответните реализатори. За редовите жители " цензурата и наказването на публични фигури значат, че те би трябвало да се опасяват, доста да се опасяват, да стачкуват ".

По подигравка на ориста разправата със театрални звезди става паралелно с обвиняванията, отправяни от Кремъл към Запада, че " зачертава " съветската просвета на фона на " специфичната военна интервенция ", отбелязва РСЕ.

На 17 юни беше анулиран концерт на съветската рок група В-2 в Санкт Петербург, тъй като през април музикантите бяха отказали да пеят на стадион в сибирския град Омск под огромен транспарант с текст в поддръжка на войната.

" Обикновеният човек се пробва да не мисли за войната, пробва да я изгони от душата си, да я изхвърли от главата си ", сподели 56-годишният Юрий Шевчук. Вестник " Гардиън " го цитира: " Дърпат ни надолу като през дупка в леда към предишното, към 19-и, 18-и, 17-и век. Хората обаче отхвърлят да одобряват това. "

Изданието обобщава, че въпреки да е малко евентуално деянията на противоречие да трансформират политиката на Кремъл, те биха могли да разкрият, че поддръжката на хората и елита за сегашната военна интервенция в Украйна е доста по-малка, в сравнение с е била при анексията на Крим преди 8 години.

Руският отстъпник и правозащитник Натан Шарански, министър и вицепремиер в четири израелски държавни управления, сподели в изявление за " Дойче веле ", че " Путин нанесе колосален удар по мястото на съветската просвета в международната цивилизация и в последна сметка съветският режим ще загуби. Украйна ще завоюва, само че загубите ще бъдат доста тежки. "

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР