БСП-Враца излезе с официална позиция по повод агонията на МБАЛ

...
БСП-Враца излезе с официална позиция по повод агонията на МБАЛ
Коментари Харесай

БСП иска оставки в ръководството на ГЕРБ-Враца заради агонията на болницата

БСП-Враца излезе с публична позиция във връзка мъката на МБАЛ "Христо Ботев ". Както BulNews.bg заяви през вчерашния ден, звеното по инвазивна кардиология затваря порти. Това слага в риск живота и здравето на врачани, като опозицията го дефинира като "най-тежкият неуспех в опазването на здравето ".
Вижте цялостния текст на позицията на алените:

Месеци наред държавно управление, депутати, партийни ръководители и управление на МБАЛ „ Христо Ботев” - Враца, пишат тактики, дават изявленията, дават обещание ярко бъдеще... Месеци изгубени в безсмислени процедури, празно говорене и на ниска цена ПР. Крайният резултат е най-тежкия неуспех в опазването на здравето и директна заплаха за 200 000 души от област Враца.
В резултат от безхаберието на ръководещите и управление на болничното заведение се закриха редица отделения, водещи експерти напуснаха лечебното заведение или са в предупреждение, работа прекрати и единствената инвазивна кардиология в цялата област, което слага под риск цялата кардиология и на процедура прави невероятно естественото действието и на редица други отделения. Разпадът в регионалната болница ще се отрази пагубно на всички лечебни заведения в региона и общинските и частните лечебни заведения са част от мрежа, която не може да действа без регионалната болница. Липсата на съответна здравна помощ в региона ще принуди врачани да търсят такава в столицата или прилежащите области, само че загубата на часове в медицината коства човешки живот, а и за огромна част от тях е непостижимо да търсят избавление отвън региона.
Във връзка със събитията от последните дни, настояваме министерство на опазването на здравето до обезпечат неотложно ангелограф, да възвърне активността на инвазивната кардиология и да резервира екипа от медицински експерти. Такъв уред може да бъде доставен от софийските лечебни заведения, защото в столицата има задоволително инсталация, а София не е България и врачани имат право на животоспасяваща инсталация, също както и жителите на столицата. Тези незабавни дейности ще лимитират вредите от месеците безучастие, само че не анулират настояванията ни за разпределяне на целеви средства за закупуване на нов ангеограф за врачанската болница.
Подновяваме настояванията си за незабавна оставка и промяна на целия ръб на шефовете на МБАЛ „ Христо Ботев” – Враца и вдишване на отговорност от ръководещите за направените назначения и политическия чадър, който им обезпечават, до момента в който здравното заведение агонизира. Продължават да висят въпросите дали доближени до ГЕРБ, хора и компании, са част от скица за източване на болничното заведение и дали това не е главната причина за нейното положение. Ако регионално управление на ГЕРБ няма смислени отговори на тези въпроси, честно е да се отдръпна дружно с управлението на болничното заведение.
Необходими са незабавни ограничения за финансовото стабилизиране на здравното заведение и погашение на просрочените отговорности, обезпечаване на постоянно погашение на възнагражденията и спокойна и предвидима работна среда за чиновниците в лечебното заведение.
В умозаключение можем да кажем, че здравето не е стока, то е нужда и право, а обвързване на ръководещите е да обезпечат това право на жителите, както в София, по този начин и в останалата част от страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР