БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния

...
БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния
Коментари Харесай

БСП сезира прокуратурата за монопол на дружества, свързани с Ковачки

Българска социалистическа партия ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на сдружения, свързани с Ковачки. Това разгласи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев по време на конференция в централата на партията, оповестява организация „ Фокус ". Добрев уточни, че всичко ще бъде о формено като сигнал и в рамките до края на седмицата ще бъде импортирано в прокуратурата.„ Излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа сила, създадена от българските електрически централи, е по-ниска, в сравнение с пазара в България.

Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол, обезпечен от страната, е в действителност еднакъв на обир. В България има един човек, който в продължение на две години, малко по малко съумя да монополизира целия пазар на електричество. Преди два месеца всичките работодателски организации сезираха Комисия за защита на конкуренцията, че свързани с Ковачки сдружения, производители на елекетрическа сила и търговци, са съумели да реализират монополно състояние. Това са 11 топлофикационни сдружения, които имат контракт за търговия с електрическа сила с един търговец. Същият търговец има контракт и изкупува цялата електрическа сила от „ Топлофикация - София ".

Пет търговеца на три сесии на българската борса за електрическа сила са изкупили цялата свободна сила от АЕЦ „ Козлодуй ". Нямате подозрение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек - този, който е притежател на 11-те индустриални сдружения. Само че, съгласно госпожа Юлия Ненкова, този притежател не бил еднакъв. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били разнообразни неща. След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите - притежател на електрически централи. За похлупак НЕК продава цялата електрическа сила от ВЕЦ-овете, отново на едно от тези търговски сдружения.

Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, страна производител, изкупена сила и търговци на ток, които съумяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е по този начин. За похлупак, с цел да помогне страната откакто към този момент цялата електрическа сила е в ръцете на един човек, взема решение, че може да пусне известни държавни мощности в отмора. И стопираме единия блок на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 1 " или 3. В този миг се получава извънредно огромен дефицит на сила и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 - 85 лева до 90, скача до равнища от 180 лева, реализирани през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лева Реализираните облаги са милиони. Говорили сме доста пъти, че най-скъпият ток в България го създават американските централи. Ние сме желали нееднократно и два пъти тяхното вкарване в някакви правила и повреждане на контракта. За ваша информация американските централи продават своята скъпа сила за 168 лева за мегават час. Юли месец Ковачки и обвързваните компании са продавали силата на 180, в пикови моменти над 200 лева. Смятам, че такава неуместна страна няма.

Такова ръководство в енергетиката няма ", добави още Добрев. Според него всичко щеше да е било „ в границите на естественото ", в случай че този човек е нямал и политически план, а точно „ Лидер ", който имаше и парламентарно показана група. „ На последните парламентарни избори 7 души бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, единствено преференциите, които е дал „ Лидер " на ГЕРБ със своите си чиновници е над 50 хиляди гласа. Опитахме да се създадем засечка какъв брой гласа е получил ГЕРБ от водач на последните европейски избори. В регионите, където те имат монополно състояние гласовете са близо 50 хиляди още веднъж ", добави още Добрев. По думите му там работят бели плебеи на ниски заплати.

Той регистрира, че до 2017 година обществената информация е, че сдруженията на Ковачки дължат на страната 114 млн. лева, а 109 млн. лева от тях са за осигуровки. Останалите са концесионни такси. Той регистрира, че се ощетява Национален осигурителен институт, в това време се осъществят огромни облаги. „ За похлупак единствено преди няколко месеца Ковачки пое ръководството на „ Топлофикация - София ". Не без помощта на болшинството в общинския съвет в София. Изпълнителният шеф е някогашен негов чиновник ", посочи още Кирил Добрев.

Ще изнесем информация какво се гори в електрическите централи в Старозагорско и в Бобов дол, разгласи Добрев. „ Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си заплащат налозите и осигуровките на страната. Накрая карат белите плебеи да гласоподават за тях. Същият този предприемач Христо Ковачки от Сейшелите демонстрира интерес и е стратегически вложител за АЕЦ „ Белене ", уточни още Добрев.

Председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков уточни, че в България съществува Закон за икономическите и финансови връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. По думите му тези сдружения нямат право на действия и присъединяване в процедура за даване на лиценз по Закона за българската енергетика. „ Бихме се обърнали към КЕВР с въпроси, има ли в българската енергетика офшорни компании, какво вършат там, имат ли лицензи. Какво да питаме българските институции. Според българските институции Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е притежател на Банско ", добави още Зарков.

„ Работодатели се обръщат към институция, Комисия за защита на конкуренцията в тази ситуация с доста съществени данни и сигнали за нередности. Отговаря им се с въпросник, в който те би трябвало да обяснят на институцията каква е истината, което е единствено по себе си показателно що е то българска институция и какво може да чакаме от нея. Още повече, че в отговора, който председателката на Комисия за защита на конкуренцията изпраща до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, тъй като видите ли тези сдружения, които са овладели цялата българска енергетика, са регистрирани в Никозия, Аларнака, Сейшелите и други екзотични места ", добави още Зарков. Според него Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да свърши работата си.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР