БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление. Това заяви

...
БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление. Това заяви
Коментари Харесай

Калоян Паргов: БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление

БСП претърпява рецесия на демокрацията, а не разединение. Това съобщи водачът на столичните социалисти Калоян Паргов в предаването " Опорни хора " по телевизия Bulgaria ON AIR. Той цитира швейцарския политически мъдрец Жан-Жак Русо и описаните от него правила на демокрацията в основополагащата му книга " За публичния контракт ". " Според тези правила, когато едно болшинство е взело решение, даже да не си склонен, би трябвало да се подчиниш на това болшинство, изясни Калоян Паргов. – В случая с гласуването за началник на КПКОНПИ парламентарната група на Българска социалистическа партия е взела решение какъв да бъде вотът. И има едно малцинство, което не се е подчинило. Тук обаче не става въпрос за разединение, а по-скоро за рецесия на демокрацията в Българска социалистическа партия от позиция на правилата на Русо ".

Калоян Паргов направи прилика с различен проблем – този за директния избор на ръководител на партията. " Преди две години болшинството на конгреса взе решение да има единствено директен избор, макар че до този миг в никакъв случай не се е стигало до тази опция, напомни той. – Тогава обаче болшинството реши, че е редно да бъде опитано нещо ново, което да рестартира Българска социалистическа партия, макар многото подводни камъни. Аз бях измежду тези, които показваха подозрения за използването на този тип избор. Но съгласно правилата на демокрацията бях заставен да се подчиня на волята на болшинството. Сега на дневен ред са разпоредбите и процедурите, които бяха гласувани от Националния съвет през вчерашния ден. При този тип избор дяволът се крие в детайлите. Едно обаче би трябвало да е доста ясно – от този цикъл Българска социалистическа партия е призвана да излезе по-силна, по-единна и с по-голямо единодушие във връзка с идното голямо предизвикателство, а точно парламентарните избори ".

Според водача на Българска социалистическа партия - София акцията за избор на ръководител на партията няма да коства скъпо. Той означи, че въпреки всичко не става въпрос за народен държавен избор по смисъла на Изборния кодекс, а за вътрешнопартиен. " Всъщност, много от постановките в Изборния кодекс важат и за идния избор за ръководител на Българска социалистическа партия, добави той. – Много е значимо изборът да е транспарантен, благонадежден и да няма и минимум съображение да бъде оспорван, защото претендентите няма да са един или двама. Това са част от подводните камъни. Техническата организация е извънредно значима в тази ситуация – образуването на централна и общински комисии, както и на такива в градовете с районно разделяне – София, Пловдив и Варна. Също по този начин образуването на секционни комисии, където се постанова да има по-голям брой членове, с цел да бъде улеснен изборът, след това самото отчитане на гласовете, наблюдаването, с цел да няма подозрения... И, несъмнено, присъединяване в този избор на членовете на Българска социалистическа партия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР