БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление. Това заяви

...
БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление. Това заяви
Коментари Харесай

Калоян Паргов: БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление

БСП претърпява рецесия на демокрацията, а не разединение. Това съобщи водачът на столичните социалисти Калоян Паргов в предаването " Опорни хора " по телевизия Bulgaria ON AIR.

``
реклама

Той цитира швейцарския политически мъдрец Жан-Жак Русо и описаните от него правила на демокрацията в основополагащата му книга " За публичния контракт ". " Според тези правила, когато едно болшинство е взело решение, даже да не си склонен, би трябвало да се подчиниш на това болшинство. В случая с гласуването за началник на КПКОНПИ парламентарната група на Българска социалистическа партия е взела решение какъв да бъде вотът и има едно малцинство, което не се е подчинило. Тук обаче не става въпрос за разединение, а по-скоро за рецесия на демокрацията в Българска социалистическа партия от позиция на правилата на Русо ", съобщи социалистът.

Калоян Паргов направи прилика с различен проблем – този за директния избор на ръководител на партията. " Преди две години болшинството на конгреса взе решение да има единствено директен избор, макар че до този миг в никакъв случай не се е стигало до тази опция. Тогава обаче болшинството реши, че е редно да бъде опитано нещо ново, което да рестартира Българска социалистическа партия, макар многото подводни камъни. Аз бях измежду тези, които показваха подозрения за използването на този тип избор. Но съгласно правилата на демокрацията бях заставен да се подчиня на волята на болшинството. Сега на дневен ред са разпоредбите и процедурите, които бяха гласувани от Националния съвет през вчерашния ден. При този тип избор дяволът се крие в детайлите. Едно обаче би трябвало да е доста ясно – от този цикъл Българска социалистическа партия е призвана да излезе по-силна, по-единна и с по-голямо единодушие във връзка с идното голямо предизвикателство, а точно парламентарните избори ", разяснява Паргов.

Според водача на Българска социалистическа партия - София акцията за избор на ръководител на партията няма да коства скъпо. Той означи, че въпреки всичко не става въпрос за народен държавен избор по смисъла на Изборния кодекс, а за вътрешнопартиен. " Всъщност, много от постановките в Изборния кодекс важат и за идния избор за ръководител на Българска социалистическа партия. Много е значимо изборът да е транспарантен, благонадежден и да няма и минимум съображение да бъде оспорван, защото претендентите няма да са един или двама. Това са част от подводните камъни. Техническата организация е извънредно значима в тази ситуация – образуването на централна и общински комисии, както и на такива в градовете с районно разделяне – София, Пловдив и Варна. Също по този начин образуването на секционни комисии, където се постанова да има по-голям брой членове, с цел да бъде улеснен изборът, след това самото отчитане на гласовете, наблюдаването, с цел да няма подозрения... И, несъмнено, присъединяване в този избор на членовете на Българска социалистическа партия ", уточни Паргов.

Той предизвести, че в идната акция партията не трябва да позволява мислене по оста кой против кого е. Според него вярната тактика произлиза от отговора на въпроса " За какво ще сме всички дружно в Българска социалистическа партия? ": " Нека първо да приказваме за политики, а по-късно да мислим с кого можем да ги осъществяваме, сподели водачът на столичните социалисти. Това е методът, характерен на лявото. И тъкмо това е разликата сред лявото и дясното. Струва ми се, че в случай че подходим по този метод, ще реализираме доста повече единодушие по избрани хрумвания и цели. Не бива да позволяваме лични нападки и разделяне ".

Според Калоян Паргов, много несвоевременно е тъкмо Движение за права и свободи да упреква Българска социалистическа партия в сделки с ГЕРБ за партийната дотация: " Често консенсусът по едни или други стопански въпроси в Народното събрание е точно сред Движение за права и свободи и ГЕРБ. А нашата позиция по отношение на дотацията беше ясна още през лятото, когато породи този въпрос. До момента няма друга измислена система за съществуването на политическия развой в страната, с изключение на дотацията. За да не бъде зависим той на избрани въздействия, в това число и външни, би трябвало да има дотации. По този метод страната подсигурява адекватността и нормалността на политическия развой и действието на партиите, от които произлиза властта и волята на жителите. А от ГЕРБ, може би уплашени от стремежа на Българска социалистическа партия и от идните локални избори, взеха решение чисто популистки да понижат партийните дотации, от което пострада най-вече нашата партия. Като резултат от цялата тази работа Българска социалистическа партия беше принудена да понижи фрапантно броя на щатните чиновници, а това са човешки ориси. Но нямаше по какъв начин да поддържаме екип, откакто дотацията беше 1 лев, имахме да връщаме милиони, а предстояха локални избори. Факторът " Ресурс " е един от главните, които оказват въздействие за това дали ще успееш или ще се провалиш на вота. Когато не разполагаш със дотация по какъв начин се справяш? С донори? Да, само че те отхвърлят да подаряват и знаете ли за какво? Защото се опасяват от репресии по-късно. Дали знаят хората, че Градската организация на Българска социалистическа партия в София е проверявана от Сметната палата по 3 пъти в годината?! Независимо дали има избори. Ние, като авангардът на партията, сме най-проверяваната организация в страната евентуално. И тук желая да благодаря от цялото си сърце на екипа, който работи в Градската организация и най-много на финансовия отдел, който е безукорен до момента и дай, Боже, да продължава по този начин! ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР