БСП предлага бюджет с европейска философия - aлтернативният бюджет на

БСП предлага бюджет с европейска философия - aлтернативният бюджет на ...

БСП: Предложихме бюджет, за да не потъне бизнеса.


БСП предлага бюджет с европейска философия - aлтернативният бюджет на социалистите акцентира върху демографската криза и пандемията от Covid-19, коментираха в предаването "Делници" по Евроком народните представители от парламентарната група на "БСП за България" Таско Ерменков и Смиляна Нитова. Те говориха по актуални теми като здравната обстановка, държавният бюджет и алтернативните предложения на БСП.
"Предлагаме еднократната помощ за майките-студентки да се увеличи от 2880 лв. на 6500 лв. Продължаваме да настояваме за предоставяне на еднократна помощ за всяко второ и трето дете от 6500 лв. С нашия алтернативен бюджет създаваме по-добри условия за отглеждането на деца чрез увеличаването на парите за майчинство от 380 на 650 лв. Предвидили сме и необлагаем минимум за работещите родители от 500 лв. за всяко дете", представи мерките на БСП за справяне с демографската криза Таско Ерменков.
"С грижа към децата предлагаме безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас, както и безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст", добави Смиляна Нитова като акцентира, че младите хора до 26 години ще бъдат освободени от данък върху доходите.

"За възрастните хора предлагаме преизчисляване на всички пенсии към средния осигурителен доход през 2016 г. По наши изчисления това ще повиши пенсиите на българските пенсионери с 30-50%", категоричен бе Ерменков. Освен това социалистите припомниха, че предлагат да се намали ДДС върху лекарствата на 9%, което обезателно би намалило тяхната цена поради това, че са регулирана стока.
Депутатите от левицата представиха и част здравните мерки на БСП - предвидени са 44 млн. лев. за специализация на лекари, "защитени болници" и безплатни ваксини.

"Предвидили сме финансова защита за малки и средни предприятия от близо 400 млн. лева, като от тях предлагаме между 5 хил. и 10 хил. лв. на предприятие безвъзмездна помощ, а не кредити", обоснова се Ерменков, защитавайки финансовите стимули, които социалистите предлагат.
За общините и местни бизнес социалистите са предвидили 825 млн. лева финансова помощ, включваща средства за ВиК инфраструктура в малките населени места, увеличаване на субсидиите и компенсациите за обществения транспорт, повече пари за общинските пътища. и програма за развитие на бедни региони като Северозапада, Странджа и Сакар и Родопите.

"Всичко това се прави, от една страна, да се гарантира здравето на хората с тези инвестиции в здравеопазването, от друга страна, да не потъне бизнеса и хората да не загубят работните си места", категорични са депутатите от левицата.

"Разходите, които предлагаме са съобразени с приходите", подчерта Таско Ерменков. Той изтъкна, че въвеждането на прогресивно подоходно облагане, както предлага БСП, ще вдигне държавните приходи с 1,8 млрд. лв. Това няма да засегне българите, които получават месечни доходи до 3 900 лв., а корпоративният данък остава 10%", подчерта социалистът.
"Освен това, нашият алтернативен бюджет е и с 500 млн. лева по-малък дефицит от бюджета на ГЕРБ", добави той.

За бюджета на ГЕРБ социалистите са категорични: "Този бюджет е същинско олицетворение на управление на ГЕРБ - харчене без политики, което на практика обезсмисля тези харчове. Раздават се пари на калпак за да си осигурят политическо спокойствие, но по този начин ипотекират бъдещето на България".
"Обещанията на ГЕРБ за антикризисни мерки са голи, защото така и не ги включиха в бюджета", смята Смиляна Нитова.

На въпрос на водещия за отхвърленото от парламента решение за свикване на Велико народно събрание Нитова отговори: "Съвсем изненадващо ГЕРБ предложиха за разглеждане в Народното събрание проекто-решение за свикване на Велико Народно събрание - и то, когато разглеждахме държавния бюджет. Въпреки че го отхвърлихме, те постигнаха своята политическа цел - спечелиха си политическо време, за да се опитат да проведат следващите избори по гербаджийски".

Смиляна Нитова коментира и становището на Венецианската комисия във връзка с предложения от ГЕРБ проект за нова конституция: "Становището и препоръките са унищожителни спрямо ГЕРБ. Те и затова се опитаха на пръсти да вмъкнат тази точка в дневния ред - защото от самото начало знаеха, че обещанието им за реформи и "рестарт" на държавата е хвърляне на прах в очите на протестиращите, искащи тяхната оставка", разкри депутатът от левицата Смиляна Нитова.

Източник: cross.bg