БСП предлага бюджет с европейска философия - aлтернативният бюджет на

...
БСП предлага бюджет с европейска философия - aлтернативният бюджет на
Коментари Харесай

БСП: Предложихме бюджет, за да не потъне бизнеса

Българска социалистическа партия предлага бюджет с европейска философия - aлтернативният бюджет на социалистите подчертава върху демографската рецесия и пандемията от Covid-19, разясниха в предаването " Делници " по Евроком народните представители от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Таско Ерменков и Смиляна Нитова. Те приказваха по настоящи тематики като здравната конюнктура, държавният бюджет и различните оферти на Българска социалистическа партия.
" Предлагаме еднократната помощ за майките-студентки да се усили от 2880 лева на 6500 лева Продължаваме да настояваме за даване на еднократна помощ за всяко второ и трето дете от 6500 лева С нашия различен бюджет сътворяваме по-добри условия за развъждането на деца посредством увеличението на парите за майчинство от 380 на 650 лева Предвидили сме и необлагаем най-малко за работещите родители от 500 лева за всяко дете ", показа ограниченията на Българска социалистическа партия за справяне с демографската рецесия Таско Ерменков.
" С грижа към децата предлагаме безвъзмездни учебници за учениците от 1 до 12 клас, както и безвъзмездни медикаменти за деца до 14-годишна възраст ", добави Смиляна Нитова като подчертава, че младежите до 26 години ще бъдат освободени от налог върху приходите.

" За възрастните хора предлагаме преизчисляване на всички пенсии към междинния застрахователен приход през 2016 година По наши калкулации това ще увеличи пенсиите на българските пенсионери с 30-50% ", безапелационен бе Ерменков. Освен това социалистите припомниха, че оферират да се понижи Данък добавена стойност върху медикаментите на 9%, което обезателно би понижило тяхната цена заради това, че са контролирана стока.
Депутатите от левицата показаха и част здравните ограничения на Българска социалистическа партия - планувани са 44 млн. лев. за специализация на лекари, " предпазени лечебни заведения " и безвъзмездни ваксини.

" Предвидили сме финансова отбрана за дребни и междинни предприятия от близо 400 млн. лв., като от тях предлагаме сред 5 хиляди и 10 хиляди лева на дружество безплатна помощ, а не заеми ", обоснова се Ерменков, защитавайки финансовите тласъци, които социалистите оферират.
За общините и локални бизнес социалистите са планували 825 млн. лв. финансова помощ, включваща средства за ВиК инфраструктура в дребните обитаеми места, увеличение на дотациите и обезщетенията за публичния превоз, повече пари за общинските пътища. и стратегия за развиване на небогати райони като Северозапада, Странджа и Сакар и Родопите.

" Всичко това се прави, от една страна, да се подсигурява здравето на хората с тези вложения в опазването на здравето, въпреки това, да не потъне бизнеса и хората да не изгубят работните си места ", безапелационни са депутатите от левицата.

" Разходите, които предлагаме са съобразени с приходите ", акцентира Таско Ерменков. Той посочи, че въвеждането на прогресивно подоходно облагане, както предлага Българска социалистическа партия, ще вдигне държавните доходи с 1,8 милиарда лева Това няма да засегне българите, които получават месечни приходи до 3 900 лева, а корпоративният налог остава 10% ", акцентира социалистът.
" Освен това, нашият различен бюджет е и с 500 млн. лв. по-малък недостиг от бюджета на ГЕРБ ", добави той.

За бюджета на ГЕРБ социалистите са безапелационни: " Този бюджет е същинско въплъщение на ръководство на ГЕРБ - харчене без политики, което на процедура обезсмисля тези разходи. Раздават се пари на калпак с цел да си обезпечат политическо успокоение, само че по този метод ипотекират бъдещето на България ".
" Обещанията на ГЕРБ за антикризисни ограничения са голи, тъй като по този начин и не ги включиха в бюджета ", счита Смиляна Нитова.

На въпрос на водещия за отхвърленото от Народното събрание решение за привикване на Велико национално заседание Нитова отговори: " Съвсем изненадващо ГЕРБ предложиха за разглеждане в Народното събрание проекто-решение за привикване на Велико Народно заседание - и то, когато преглеждахме държавния бюджет. Въпреки че го отхвърлихме, те реализираха своята политическа цел - завоюваха си политическо време, с цел да се опитат да проведат идващите избори по гербаджийски ".

Смиляна Нитова разяснява и мнението на Венецианската комисия по отношение на оферти от ГЕРБ план за нова конституция: " Становището и рекомендациите са унищожителни по отношение на ГЕРБ. Те и по тази причина се пробваха на пръсти да вметнат тази точка в дневния ред - тъй като през цялото време знаеха, че обещанието им за промени и " рестарт " на страната е мятане на прахуляк в очите на протестиращите, искащи тяхната оставка ", разкри депутатът от левицата Смиляна Нитова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР