БСП остава непреклонна в позицията си относно условията, които трябва

...
БСП остава непреклонна в позицията си относно условията, които трябва
Коментари Харесай

Нинова след разговор със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към ЕС, но компромис с историята е недопустим

Българска социалистическа партия остава непреклонна в позицията си по отношение на изискванията, които би трябвало да извърши Северна Македония, с цел да получи " зелена светлина " от България за участие в Европейския съюз.

Това съобщи на брифинг след срещата си със северномакедонския министър председател Зоран Заев ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
 Зоран Заев пред МИА: С България няма да приказваме за нашата еднаквост и език
Зоран Заев пред МИА: С България няма да приказваме за нашата еднаквост и език

Думите му са преди визитата в София

" Винаги сме подкрепяли европейския път на Северна Македония, подкрепихме и контракта за добросъседство, приветстваме разговора сред двете страни. Не утвърждаваме обаче езика на омразата, дискриминирането по отношение на хора, определящи се като българи, както и изкривяването на историческата истина " , съобщи Нинова.

По думите й към Българска социалистическа партия има още по-големи упования, защото българските социалисти и партията на Заев ССМ са сестрински леви партии . " Над всичко това обаче стои националния интерес ", уточни водачът на столетницата.

По думите й все още не са налице условия за това България да смъкна ветото си по отношение на Северна Македония .
 Визитата на Зоран Заев трасира пътя към намиране на компромис
Визитата на Зоран Заев трасира пътя към намиране на компромис

България би трябвало да има малко повече " стратегическо самообладание ", съгласно Николай Кръстев

Припомняме, на 11 юни 2021 година след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония, ръководителят й от българска страна. " Последните часове демонстрираха, че мъчно можем да реализираме съгласие за текст ", съобщи Ангел Димитров.

На предходното съвещание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров методът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на предишното.

С по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония бе основана вследствие на сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година и имаше за цел да изглади несъгласията сред двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и водач на Вътрешна македонска революционна организация, че диалозите зациклят, само че и че компромис не може да се направи.

Като цяло се повтарят след всяка една от срещите, като диалозите бяха прекратени преди изборите в Република Северна Македония, състояли се предходната година. Едновременно с това от страна и на ръководещи, и на съпротива в Северна Македония бяха изказани редица очаквания след промяната на властта у нас да настъпи поврат в позицията ни и, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това на Европейски Съюз се усилват, като за започване на прегоровите се изрече и с на виртуална среща на външния министър на Берлинския развой.

Миналата седмица на двудневно посещаване у нас бе и.

В рамките на новия парламент Българска социалистическа партия ще постави старания да засилва още повече разговора със Скопие, инициирайки диалози на равнище парламентарни групи, юношески структури и други, уточни от своя страна Кристиян Вигенин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР