БСП остава непреклонна в позицията си относно условията, които трябва

БСП остава непреклонна в позицията си относно условията, които трябва ...

Нинова след разговор със Заев: Подкрепяме пътя на Скопие към ЕС, но компромис с историята е недопустим


БСП остава непреклонна в позицията си относно условията, които трябва да изпълни Северна Македония, за да получи "зелена светлина" от България за членство в Европейския съюз.

Това заяви на брифинг след срещата си със северномакедонския премиер Зоран Заев председателят на БСП Корнелия Нинова.
Зоран Заев пред МИА: С България няма да говорим за нашата идентичност и език
Зоран Заев пред МИА: С България няма да говорим за нашата идентичност и език

Думите му са преди визитата в София

"Винаги сме подкрепяли европейския път на Северна Македония, подкрепихме и договора за добросъседство, приветстваме диалога между двете страни. Не одобряваме обаче езика на омразата, дискриминацията спрямо хора, определящи се като българи, както и изкривяването на историческата истина", заяви Нинова.

По думите й към БСП има още по-големи очаквания, тъй като българските социалисти и партията на Заев ССМ са сестрински леви партии. "Над всичко това обаче стои националния интерес", посочи лидерът на столетницата.

По думите й към момента не са налице условия за това България да свали ветото си спрямо Северна Македония.
Визитата на Зоран Заев трасира пътя към намиране на компромис
Визитата на Зоран Заев трасира пътя към намиране на компромис

България трябва да има малко повече "стратегическо търпение", според Николай Кръстев

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна . "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст ", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

С по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО , че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и , върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и с на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и .

В рамките на новия парламент БСП ще положи усилия да активизира още повече диалога със Скопие, инициирайки разговори на ниво парламентарни групи, младежки структури и др., посочи от своя страна Кристиян Вигенин.

Източник: news.bg