БСП не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите

...
БСП не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Притеснен съм за подхода на БСП в преговорите

БСП не съумя да съобщи ясна обществена позиция в договарянията за кабинет. Такава оценка даде водачът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на договарянията за държавно управление, които се организираха в последната седмица, пред БТВ.

Бих желал да видя държавно управление преди Коледа и мисля, че това е желанието на всички българи. Надявам се, че политиците, които договарят, също схващат, че търпението на хората е на лимита и по тази причина в този момент няма да се провалят, разяснява той.
Няма универсална рецепта. Добре познавам договарящите в Германия - социалдемократите и те не позволиха в границите на 3 месеца да има приключвания на информацията, секретарите осведомиха обществото. Виждам, че методът на Политическа партия е за транспарантни договаряния и има логичност в това. След толкоз година подмолни сделки, хората желаят да видят политиката. Но повече към този момент това наподобява на ревю на предизборните стратегии на партиите, сподели той.

Според него това е единствено първи кръг от договарянията, тъй като би трябвало да се реализиран взаимни отстъпки и да е ясно кой зад какво стои, а това до момента не се е случило.

Според мен тази партия е избрала този метод, с цел да не бъдат изнудвани от другите на закрити порти, продължи той. Станишев акцентира обаче, че от фотосите, които излезли на Петков и Василев пред Българска социалистическа партия късно вечерта, не се основава положително усещане.

Реалността е, че Има Такъв Народ, Демократична България и Българска социалистическа партия са изгубили гласове и това ще основава проблеми освен по време на договарянията, а и след тях, позволи водачът на ПЕС.

Притеснен съм за метода на Българска социалистическа партия в договарянията, акцентира той.

Дори в случай че бихте ме попитали какво прави Българска социалистическа партия там - задачата е да се избави Корнелия Нинова и нейният екип. Няма фрагментиране на Българска социалистическа партия, а овакантяване на Българска социалистическа партия от доста гласоподаватели - близо 600 хиляди Имаме загуби и в ядрото, не е въпросът с какво влиза Българска социалистическа партия, а с какво излиза от тези договаряния, добави Станишев.

Притеснен съм, тъй като не виждам явен мандат - политически и управнически да е даден на управлението, сподели той.

Според него тематиките, които пази Българска социалистическа партия сега са: "не " на джендъризма и Истанбулската спогодба, "не " на бързото решение на разногласието с РСМ и не на приватизация с ББР.

Последното в действителност е консенсусно, само че първите две демонстрират, че управлението на Българска социалистическа партия въобще няма желание на да промени линията, за която съм казвал, че не е линия на обичайна левица, разяснява той.

Питам къде са обществените червени линии - виждам, че господин Василев е споделил, че хора които не са трудоспособни не би трябвало да получават обществени помощи. На това Българска социалистическа партия би трябвало да възрази доста ясно, безапелационен е Станишев.

На въпрос има ли любимец за водач на левицата, Станишев сподели: "Това не е въпросът в този момент. Българска социалистическа партия би трябвало на тези договаряния да съобщи ясна обществена позиция, сподели той. Според него Василев споделил доста по-конкретни неща, в сравнение с Българска социалистическа партия, а алените позволили Мика Зайкова от Има Такъв Народ да ги апострофира поради предложенията им за обществените политики ".

Има и позитивни неща, които се случват - възвръща се позитивното отношение на хората към обединенията. Това го има във всяка народна власт. Второ - значимо е да има баланс и да не се получава политика в ръцете единствено на една партия. Затова е добре, когато министърът е от една партия, ръководителят на отрасловата комисия в Народното събрание, да е от друга, позволи Станишев.

През последните 10 година доста се деинституционализирахме като страна. Тази седмица се случи и още една покруса, не толкоз огромна, колкото злополуката на Автомагистрала "Струма ", само че не по-малко значима. В международния ден на Организация на обединените нации за отбрана на дамите от принуждение беше убита поредна българска жена. 16-та за тази година, в случай че не се неистина. Искам да прикани политиците да не се крият зад Истанбулската спогодба като зад някакво чучело. Трябва да защитят българските дами и най-сетне да си свършат работата, като одобряват промени в закона. Това е част от актуалната цивилизованост. Не можем да приемем тази реалност за естествена, безапелационен е той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР