БСП даде пресконференция във връзка с направените проверки в държавното

...
БСП даде пресконференция във връзка с направените проверки в държавното
Коментари Харесай

БСП обвини АПИ заради Автомагистрали: Десетки договори са сключени без конкурс, откраднали са 4 милиарда лева

БСП даде конференция по отношение на направените инспекции в държавното сдружение „ Автомагистрали “., който беше изнесен от Българска социалистическа партия, демонстрира, че АПИ и " Автомагистрали “ са нарушили закона за публичните поръчки.
Георги Свиленски от социалистическата партия съобщи, че повече от 4 години слага въпроса за активността на „ Автомагистрали “.
 Сметната палата: Автомагистрали е получила милиарди от страната в нарушаване на закона Сметната палата: " Автомагистрали " е получила милиарди от страната в нарушаване на закона
Сметната палата удостовери подозренията, че държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД е получило от страната поръчки за над 4 млрд лева в н...
" Пред очите на всички се е правило източване на обществен държавен запас през АПИ . Над 36 въпроса сме задали към някогашните министри Николай Нанков и Петя Аврамова - дали има машини, машинизация и личен състав за осъществяване на дейностите. Както и дали посредством избирането на публичните поръчки не се нарушава закона, дали не се отклонява запас. Поискахме Сметната палата да извърши одит за интервала 2016 – 2020 година ", разкри Свиленски.
Проф. Румен Гечев съобщи, че в Българска социалистическа партия са получили сигнали за нарушавания в сдружението.
" С инспекцията от 2016 до 2020 година Сметната палата потвърждава, че е нарушен Законът за публичните поръчки, защото са се сключвали контракти сред АПИ и " Автомагистрали “. Очевидно определени компании и избрани лица са били избирани. Има трагични несъответствия в потенциала за извършване на поръчките. " Автомагистрали “ няма нито една машина за полагане на асфалт “, сподели той.
Според него десетки контракти са били подписани без конкурс и търгове, открадната е забележителна сума пари – 4 милиарда лева Българска социалистическа партия ще следи по какъв начин ще реагира прокуратурата.
Той разясни, че при изключителни условия. Законът за публичните поръчки разрешава тогава, когато би трябвало да се правят избран кръг действия, които могат да се извършат от държавна или общинска компания 100-процентова, тогава може да не се афишират състезания или търгове.
 „ Автомагистрали “ ЕАД: Дàли сме задатъци, с цел да не се оскъпи бъдещото строителство „ Автомагистрали “ ЕАД: Дàли сме задатъци, с цел да не се оскъпи бъдещото строителство
Предоставените от „ Автомагистрали “ ЕАД задатъци са по контракти с дълготрайно деяние – от няколко години, при тенден...
„ В отчета на Сметната палата изрично се потвърждава, че по отчет на техническия отдел на „ Автомагистрали “ на АПИ е било пределно ясно, че държавната компания няма нужния потенциал, с цел да извърши договорите с АПИ. Тоест, няма по какъв начин и не би трябвало да бъде заобиколен Законът за публичните поръчки “, изясни Гечев.
Той уточни, че в отчета написа, че още през август 2020 година управлението на АПИ е разполагало е с отчет, където написа, че с цел да се отговори на изискването на Закон за обществените поръчки да бъде предоставена без конкурс и търг, би трябвало държавната компания да има най-малко 1000 единици механизирана техника, а „ Автомагистрали “ има единствено 386 открити от Сметната палата.
Би трябвало чиновниците да са 2 150, а в действителност те са 378. „ И като отворите отчета ще видите, че тази компания „ Автомагистрали “ няма нито една машина за полагане на асфалт ", съобщи Гечев.
Докладът на Сметната палата е с красноречиви доказателства. Докладът на АДФИ също е завършил, като инспекцията е за 3 млрд.лв. и в него не са открити никакви нарушавания при реализацията на тези контракти.
На кого да имаме вяра на Сметната палата или на подчинената на страната АДФИ, попита риторично Румен Гечев.
 Регионалният министър: 25 компании държат 182 млн. лева обществен запас от Автомагистрали АД Регионалният министър: 25 компании държат 182 млн. лева обществен запас от " Автомагистрали " АД
Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова оповести пред медиите резултати от инспекцията на " Автомагистра...
Той разяснява и акцията на прокуратурата в Министерство на вътрешните работи: " Това е посягане, акцията е меко казано странна, няма такава страна, в която министър председателят ще го заловен с милиарди евро, а. Колко време ще баломосват българския народ и открита ли е Мата Хари ", попита в умозаключение Румен Гечев.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР