Брюкселският градски парк Боа дьо ла Камбр прилича на фестивален

...
Брюкселският градски парк Боа дьо ла Камбр прилича на фестивален
Коментари Харесай

Белгия: веселби до зори, сякаш няма никаква пандемия

Брюкселският градски парк " Боа дьо ла Камбр " наподобява на фестивален център. През последните вечери гледката беше постоянно една и съща – хиляди младежи се разхождат, седят начесто един до различен, слушат музика и се веселят. Без отдалеченост, без маски, само че по тази причина пък с доста бира, въпреки че алкохолът на публични места в действителност бе неразрешен в Белгия. 
Полицията обикаля в близост, само че не подхваща нищо, въпреки да твърдеше, че владее ситуацията. А това тревожи доста от жителите на Брюксел. Още повече, че кметът на града Филип Клозе беше заречен, че грешките от септември няма повече да се повтарят и че ще бъдат налагани санкции за неспазване на разпоредбите.
Хората се събират и честват, като че ли въобще няма никаква пандемия – този проблем е прочут освен на жителите на Брюксел. В студентския град Гент през седмицата също имаше вечерни празненства навън на централния градски площад. Сходни гледки имаше и в Лиеж, Льовен и Антверпен. „ Хора, които се събират без да съблюдават отдалеченост, без да носят маски и без да съблюдават правила, демонстрират междинен пръст на всички тези, които стискат зъби, с цел да дочакат разхлабването на ограниченията – може би по Великден “, съобщи кметът на Антверпен Брат де Вевер.
Пролетните температури през последните дни обаче изправиха белгийската полиция пред същинска алтернатива. От една страна на жителите е позволено да излизат на открито, което се отразява добре на здравето и душeвността, въпреки това обаче има хора, които прекаляват и не се придържат към разпоредбите. Особено вечер обстановката постоянно излиза отвън надзор.
" Чиста провокация "  
В продължение на месеци белгийците търпеливо понасяха рестриктивните мерки и по този начин съумяха бързо да задушат втората вълна от пандемията малко преди Коледа. Сега обаче стартират да падат всички задръжки. Особено измежду младежите, които са взели изпитите си в университета и в този момент им се чества - макар високия брой нови инфекции.
Затова кметът на Антверпен де Вевер счита, че има потребност от строги дейности: „ 150 души хванахме към този момент в нарушаване, издали сме и фишовете за санкция. За цялостен Антверпен санкциите са към този момент 16 000 на брой – просто е невъобразимо. По 250 евро на човек – единствено тъй като хората желаят да се забавляват. Но да се чества може и по различен метод, който е по-сигурен. А по този начин, както го вършат някои, без да се придържат към разпоредбите, си е чиста провокация. “
Облекчения за младите?  
Всичко това може да се отрази и на полемиката за рестриктивните мерки в Белгия, някои от които вероятно ще бъдат разхлабени. Особено за младежите обстановката е била извънредно сложна през тази зима, тъй че в този момент са си заслужили известни облекчения.
Възможно е обаче желанията за разхлабване на ограниченията към този момент и да не са настоящи.
" Среден пръст на всички, които съблюдават рестриктивните мерки "
 
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР