Брюксел засега не планира изтегляне на семействата на служителите на

...
Брюксел засега не планира изтегляне на семействата на служителите на
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъждат напрежението около Украйна

Брюксел към този момент не възнамерява евакуиране на фамилиите на чиновниците на Евросъюза от Киев. Външните министри на 27-те разискват в белгийската столица развоя на събитията към Украйна и възможните наказания против Русия. От българска страна взе участие зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова. Същевременно Европейската комисия разгласи нова финансова помощ за Украйна.

Външните министри от Евросъюза чакат от държавният секретар Антъни Блинкън повече уточнения за решението на Вашингтон да изтегли дипломатите си от Киев. Брюксел към този момент не има намерение да предприеме сходни дейности.

Ние няма да постъпим като Съединени американски щати, тъй като сега не виждаме характерни аргументи за това. Държавният секретар Блинкен ще ни осведоми за техните претекстове. Не би трябвало да драматизираме, като се има поради, че договарянията не престават. Не мисля, че би трябвало да изоставим Украйна и да я напуснем, само че може би държавният секретар Блинкен има повече информация и той ще я показа с нас, съобщи Жозеп Борел, висш представител по въпросите на сигурността и външните връзки на Европейски Съюз.

Първите дипломати разискват и вероятните наказания против Русия в светлината
и на енергийната сигурност на съюза. Според външния министър на Австрия
Европа продължава да е подвластна от съветския газ.

Мисля, че и финансови наказания и стокообменът - всичко е на масата. Честно казано, не считам, че един план, който към момента не е в деяние, може да съставлява основна опасност за Русия и Москва, има и други средства. Не мисля, че когато приказваме за наказания би трябвало да се ограничаваме до избрани основни думи като Северен поток или СУИФТ. Всичко благоприятни условия са на масата, сподели Александър Шаленберг, външен министър на Австрия.

Европейската комисия разгласи през днешния ден нова финансова помощ за Украйна. От 2014 година насам Киев е получил 17 милиарда европейско финансиране под формата заеми и безплатна помощ.

Европейската комисия предлага отпущането на нов пакет от незабавна финансова помощ в размер 1,2 милиарда евро. Този пакет ще помогне на Украйна да посрещне финансовите си потребности, подбудени от спора. Разчитаме на Съвета и на Европейския парламент да утвърди тази незабавна помощ колкото се може по-бързо. Веднага по-късно ще преминем към бързото погашение на първия транш от 600 милиона евро, сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Украйна е свободна и суверенна страна. Европейски Съюз остава на нейна страна, сподели още фон дер Лайен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР