Брюксел започва война с фалшивите новини. Днес Еврокомисията предложи мерки

...
Брюксел започва война с фалшивите новини. Днес Еврокомисията предложи мерки
Коментари Харесай

Брюксел се вдига на война срещу фалшивите новини


Брюксел стартира " война " с подправените вести. Днес Еврокомисията предложи ограничения за битка с онлайн дезинформацията, включващи обединен за Европейски Съюз кодекс за държание по отношение на дезинформацията, поддръжка за самостоятелна мрежа на проверителите на обстоятелства, както и редица дейности за поощряване на качествената публицистика и медийната просветеност.

Неотдавнашните разкрития по отношение на Фейсбук и Cambridge Analytica, показващи по какъв начин тъкмо може да бъде злоупотребявано с персонални данни по време на избори, са навреме увещание за нуждата от спомагателни ограничения за гарантиране на устойчивите демократични процеси. Поради тази причина Европейска комисия подхваща стъпки за битка с дезинформацията, с цел да подсигурява отбраната на европейските полезности и сигурност.

Заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, отговарящ за цифровия обединен пазар, съобщи: " Използването на дезинформацията като средство за политическо въздействие не е оригиналност, само че новите технологии, най-много цифровите, разшириха нейния онлайн обсег във щета на демократичните процеси и обществото ни. В онлайн средата доверието може да бъде елементарно изгубено, само че мъчно — възобновено, ето за какво е належащо да работим по въпроса дружно с медийния бранш. Онлайн платформите играят значима роля в битката против акциите за дезинформация, проведени от обособени лица и страни за да застрашат нашата народна власт. "

" Призоваваме всички настоящи лица и най-много онлайн платформите и обществените мрежи, които носят безспорна отговорност, да работят въз основа на проект за реализиране на общ европейски метод, гарантиращ правата и ефикасната отбрана на жителите против дезинформацията. Ще следим от близко постигнатия прогрес и вероятно, в случай че резултатите се окажат незадоволителни, ще предложим до декември спомагателни ограничения, в това число с регулаторен темперамент ", сподели еврокомисарят по сифровизацията Мария Габриел.

Комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност, Джулиан Кинг, съобщи: " Използването на подправените вести и онлайн дезинформацията като оръжие съставлява сериозна опасност за сигурността на нашите общества. На подривната активност на ползващите се с доверие канали, разделящи и разгласяващи зловредно наличие, би трябвало се даде съдбоносен отпор, учреден на по-голяма бистрота, проследимост и отговорност. Интернет платформите са основните настоящи лица, които могат да се опълчват на субектите, злоупотребяващи с тяхната инфраструктура, както и да подсигуряват сигурността на своите консуматори и на обществото. "

Въз основа на самостоятелния отчет, оповестен през март 2018 година от експертната група на високо ниво по отношение на подправените вести и онлайн дезинформацията, както и на по-широките съвещания, извършени през последните шест месеца, Комисията дефинира дезинформацията като " доказуемо погрешна или подвеждаща информация, която е основана, представяна и съзнателно популяризирана за добиване на икономическа полза или въвеждане на обществеността в подвеждане и която може да нанесе вреди на обществото ".

83 % от участниците в последното изследване на Евробарометър считат, че подправените вести съставляват заплаха за демокрацията. Особена паника измежду далите отговор буди умишлената дезинформация, ориентирана към изборни операции и миграционни политики. В изследването се акцентира също смисъла на качествените медии: интервюираните считат обичайните медии за най-достоверен източник на вести (радиото със 70 %, малкия екран с 66 %, печатните издания с 63 %). Онлайн източниците на вести и уебсайтовете с видеоматериали се употребяват с най-ниско доверие — надлежно приблизително с 26 % и 27 %.

Съвместният проучвателен център на Европейската комисия разгласява изследване на подправените вести и дезинформацията. В него се показва, че две трети от лицата, ползващи вести онлайн, избират да се осведомят посредством платформи, функциониращи въз основата на логаритми, като да вземем за пример търсачки, новинарски агрегатори и уеб страници на обществените медии. В него също по този начин се отбелязва изместването на пазарната мощност и облагите — от издателите на вести към операторите на платформи, които разполагат с масиви от данни, позволяващи публикациите и рекламите да доближават до подобаващите читатели.

В отговор на тези опасения и трендове Европейска комисия предлага редица ограничения за битка с онлайн дезинформацията, измежду които:

- Кодекс за държание по отношение на дезинформацията: като първа стъпка онлайн платформите би трябвало до юли да разработят и съблюдават общ кодекс за държание за: Гарантиране на прозрачността при финансирането на спонсорирано наличие, по-специално на политическа реклама, както и ограничение на опциите за целеустремено въздействие от страна на политическата реклама и понижаване на приходите на лицата, разпространяващи дезинформация; Внасяне на по-голяма изясненост по отношение на действието на логаритмите и основаване на благоприятни условия за външни проверки; Улесняване на потребителите при намирането и използването на разнообразни осведомителни източници, представящи различни гледни точки; Въвеждане на ограничения за идентифициране и закриване на подправени профили и за решение на казуса с автоматизираните ботове; Осигуряване на благоприятни условия за проверителите на обстоятелства, откривателите и обществените органи да наблюдават непрестанно разпространяването на дезинформация онлайн;
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР