Брюксел. Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката

...
Брюксел. Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката
Коментари Харесай

ТАСС: Жозеп Борел призова Турция да преразгледа решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция

Брюксел. Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката по сигурността Жозеп Борел прикани Турция да анулира решението си за отдръпване от Истанбулската спогодба на Съвета на Европа (СЕ) за попречване и битка с насилието над дами, предава TACC .

" Време е да покажем водачество и да засилим световните старания за битка с насилието над дами и девойки, а не да отстъпваме. Ето за какво не можем да не изразим дълбокото си страдание и недоумение във връзка с решението на турското държавно управление да се отдръпна от тази спогодба, която даже носи името на Истанбул. " сподели Борел в изказване в събота. Той също по този начин изрази вярата, че Турция скоро ще се причисли към Европейския съюз в отбраната на правата на дамите и девойките, което е " главен детайл на правата на индивида, мира, сигурността и равенството през 21 век ".

Конвенцията, призната в Истанбул от 47-те страни на Съвета на Европа на 11 май 2011 година, стана първото европейско съглашение, ориентирано към битка с насилието над дами и домашното принуждение. В момента 18 страни са го утвърдили. Тo формулира минимални стандарти за предварителна защита, отбрана и гонене на насилието и дава насоки за изцяло създаване на политики.

Страните, които са утвърдили това съглашение, са длъжни да основат горещи линии, приюти и да дават здравна, психическа и правна помощ на жертвите. Конвенцията криминализира всички актове на физическо, полово или психическо принуждение в фамилията и сред някогашни или сегашни съпрузи и сътрудници.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР