Брюксел. Външните министри на държавите-членки на НАТО обсъдиха на двудневна

...
Брюксел. Външните министри на държавите-членки на НАТО обсъдиха на двудневна
Коментари Харесай

Външните министри на НАТО обсъдиха Западните Балкани, кризата в Украйна и ситуацията в Близкия изток и Северна Африка

Брюксел. Външните министри на държавите-членки на НАТО разискаха на двудневна среща в Главната квартира на Алианса в Брюксел редица настоящи въпроси от интернационалния политически дневен ред. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Сред тематиките бяха евроатлантическата вероятност пред страните от Западните Балкани, съдействието с Грузия и Украйна, напрежението в и към Азовско море, нарушаването от Русия на Договора за унищожаване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние, обстановката в Близкия изток и Северна Африка, както и задачата на НАТО в Афганистан.
Българската делегация на срещата бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Първите дипломати на страните от НАТО дискутираха идващите стъпки пред евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, като в диалозите взе участие и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини.
„ Сътрудничеството сред НАТО и Европейски Съюз е доста значимо за Западните Балкани. Регионът е цялостен с млади и надарени хора, които имат ясна проевропейска ориентировка – разяснява вицепремиерът Захариева. Последователните ръководи на Съвета на Европейски Съюз: България, Австрия, Румъния и Хърватия, които оповестиха района за приоритет, основават позитивна наклонност, само че към момента има доста провокации “. Като първи значим подтик за нормализиране на връзките, Захариева уточни Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, като единствено 6 месеца след влизането му в действие комерсиалният стокообмен сред двете страни нараства осезаемо. На срещата външните министри поддържаха скорошното присъединение на Република Македония към НАТО.
Българският външен министър изрази също ясна поддръжка за осъществяването на Годишната национална стратегия на Босна и Херцеговина, както и угриженост от ескалацията на напрежението сред Белград и Прищина.
Министрите се срещнаха още със своите сътрудници от Грузия и Украйна и дружно разискаха ситуацията в Черно море, Азовско море и Керченския проток, напредъка в промените и съдействието с двете страни. Грузия и Украйна са основни сътрудници за Алианса. Беше маркиран забележителният прогрес на Грузия в демократичните промени, като България изрази мощна поддръжка за следващи стъпки на страната в процеса на евроатлантическата интеграция. България за трети път е точка за контакт на НАТО в Тбилиси и продължава да бъде водеща страна по Доверителния фонд на Алианса за здравна рехабилитация на украински военнослужещи. Министрите на външните работи от Алианса одобриха взаимно заявление по отношение на нарушаването на Договора за унищожаване на ракетите с дребен и междинен обхват на деяние, което основава забележителен риск за евроатлантическата сигурност.
„ Вече 30 години договорът е главен дирек за сигурността на Европа и би трябвало да се извършва и от Съединени американски щати, и от Русия. НАТО се грижи за опазването на мира, никой не желае конкуренция във въоръжаването. Всички призовахме Русия да се завърне в този контракт “, разяснява министър Захариева.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР