Брюксел. Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев заяви

...
Брюксел. Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев заяви
Коментари Харесай

Зоран Заев към Урсула фон дер Лайен: Не ни трябва Европа без идентичност

Брюксел. Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев съобщи пред ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че страната му ще продължи да разисква европейското си бъдеще единствено в случай че въпросите за идентичността и езика, наложени от България, не са на масата за договаряния, цитира думите му скопският вестник “Независен “

„ Македонската еднаквост, като се изключи че е предмет на горделивост, е и въпрос на фактология, просвета, традиция и народен знак на нашия народ. Тя не е и няма да бъде обект на договаряния. Европейските полезности са ориентир за нас, само че отбраната на идентичността също е европейска полезност ", сподели Заев пред Фон дер Лайен, съгласно пресслужбата на македонското държавно управление.

Това е най-силното обръщение, изпратено досега към водачите на Европейски Съюз в Брюксел, че РСМ, даже с цената на европейската вероятност, няма да се откаже от основните си въпроси - езика и идентичността, макар че извърши всичко, което Европейският съюз изискваше от нея, в допълнение към нужните промени, даже промени и името си.

Заев изиска Европейската комисия да се включи по-активно в намирането на решение за деблокиране на процеса на започване на договаряния на Европейски Съюз със Северна Македония.

Фон дер Лайен съобщи, че Европейска комисия ще бъде ангажирана по-съществено и безрезервно в решаването на този проблем и не би трябвало да се забавя началото на договарянията. Тя удостовери, че е ангажирана с двете страни - РСМ и Албания, да продължат договарянията дружно без в допълнение закъснение.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер съобщи пред македонската осведомителна организация (МИА), че на срещата Фон дер Лайен е удостоверила поддръжката си за началото на договарянията със Северна Македония, на които Европейски Съюз даде зелена светлина преди повече от година, само че които не можаха да се осъществят заради ветото, наложено от България.

Фон дер Лайен и Заев са разискали редица тематики, интересуващи и двете страни, сподели Мамер.

" Тя удостовери поддръжката си за започване на договаряния със Северна Македония и приветства промените в Северна Македония в границите на процеса на участие и насърчи страната те да продължат. " Тя също по този начин приказва за поддръжката на Европейски Съюз за напъните за битката с Covid-19, в това число разпространяването на ваксини. "

Фон дер Лайен и Заев са разискали също стопански и инфраструктурни планове, които Европейската комисия желае да поддържа в РСМ, като построяването на железопътна линия, газопровод и планове, свързани със зелената стратегия на Европейски Съюз за възобновими енергийни източници.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР