Брюксел. Повече адекватна, своевременна държавна подкрепа и внимание към секторите

...
Брюксел. Повече адекватна, своевременна държавна подкрепа и внимание към секторите
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Европа чу българските овцевъди и козевъди

Брюксел. Повече съответна, своевременна държавна поддръжка и внимание към секторите овцевъдство и козевъдство. Това става допустимо с гласуваният през днешния ден отчет по отношение на настоящата обстановка и вероятностите на овцевъдството и козевъдството в Европейски Съюз на съвещание на Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал. „ Овцевъдството и козевъдството са безспорно едни от най-уязвимите браншове на отглеждането на животни в Европейския съюз. С приемането на отчета за овцевъдството и козевъдството считам, че ще подпомогнем фермерите в тези области, особенно в България. Смело мога да заявя, че Европа чу българските овцевъди и козевъди и одобри огромна част от техните претенции с импортираните от мен рекомендации “. Това съобщи евродепутат Момчил Неков по отношение на приемането на отчета, оповестиха от пресофиса на евродепутатът .
С отчета се приканва страните членки да изготвят средносрочни и дълготрайни тактики за развиване на овцевъдството и козевъдството с оферти по отношение на способи за възстановяване на селекцията на породите и пазарното осъществяване на продуктите от секторите.
Подчертва се и нуждата от финансова поддръжка и опазване на дотациите и на локалните породи, а където е належащо и нейното увеличение.
22 от общо 28-те страни членки дават обвързани с производството помощи за секторите овцевъдство и козевъдство, на междинна годишна стойност 486 милиона евро (средно по 12 EUR на глава добитък, а в България тази ставка е двойна.)
„ Цените на овчи и кози артикули не би трябвало да падат под избрани прагове, по тази причина с отчета призоваваме Европейската комисия и страните членки да проучат веригата за доставки при секторите овцевъдство и козевъдство, с цел да се подсигурява, че фермерите получават съответна поддръжка “, разяснява Момчил Неков.
Към 40% е спадът на потреблението на овче и козе месо в границите на Европейския съюз за последните 15 години — от 3,6 на 2 кг на глава от популацията сега. В тази връзка се предизвиква провеждането на промоционални акции в Европейски Съюз за изразходване на месо от овце и кози, както и на млечни артикули от тях.
Докладът отбелязва въвеждането на преносими доилни апаратура и кланици или установяването на такива уреди на място като належащо за улеснението на производството на артикули от овче и козе месо и мляко. Това е целесъобразно за страни, като България с малцина кланици.
Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз или така наречен резултат от Брекзит също е залегнал в отчета, тъй като това ще бъде един от главните проблеми за бранша през идващите години заради решаващото въздействие на тази страна върху европейския пазар и заради обстоятелството, че тя е главната входна точка за вноса от трети страни.
Уникалната българска традиция „ кукери “ също е категорично упомената в признатия документ, наблягайки капацитета, който има секторът в развиването и поддържането на културните локални обичаи.
Докладът по отношение на настоящата обстановка и вероятностите на овцевъдството и козевъдството в Европейски Съюз беше признат от Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Екологичен потенциал с огромно болшинство (37 – за, 3 срещу и 0 въздържали се).
Евродепутат Момчил Неков е направил най-вече рекомендации и ремонти към отчета 53 от общо 386.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР