Брюксел. Пластмасовите прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки

...
Брюксел. Пластмасовите прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки
Коментари Харесай

New Europe: ЕС обяви война на пластмасовите изделия за еднократна употреба

Брюксел. Пластмасовите принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони в бъдеще ще би трябвало да бъдат създавани от по-устойчиви материали. Това плануват новите оферти на Европейската комисия, които дават ясна поръчка, че Брюксел афишира война на пластмасовите произведения за еднократна приложимост, отбелязва електронното издание New Europe .
Първият заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс настоя Общността да показа предложение, ориентирано към ограничение на разпространяването на пластмасови боклуци в международния океан. За тази цел е нужна смяна в държанието на потребителите, уверени са в Брюксел.
Планът включва детайлни спецификации даже за дизайна на бутилките – техните капачки следва отсега нататък да бъдат деликатно прикрепяни към гърлата им, с цел да бъде понижен броят на неразградимите боклуци.
Предложението на Европейска комисия е концентрирано върху десетте пластмасови произведения за еднократна приложимост, които са най-широко публикувани по европейските плажове, които съставляват 86% от всички пластмасови произведения за еднократна приложимост и към половината от всички пластмасови боклуци, попадащи във водите.
Когато другите възможности им станат елементарно налични, пластмасовите артикули за еднократна приложимост, като да вземем за пример клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони ще бъдат изцяло отстранени от пазара.
Държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да работят за понижаване на потреблението на пластмасови артикули. За тази цел всяка една от тях би трябвало да дефинира свои национални цели, да предложи различни продукти или да подсигурява, че пластмасови артикули за еднократна приложимост не са предоставяни на потребителите гратис.
Страните от Общността ще бъдат задължени да изтеглят 90% от всички пластмасови бутилки за еднократна приложимост от пазара до 2025 година Комисията също по този начин съобщи, че ще принуди производителите да оказват помощ за покриване на разноските за ръководство на отпадъците и почистването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР