БРЮКСЕЛ. От специалния пратеник на “Труд”Походът на Европейския съюз срещу

...
БРЮКСЕЛ. От специалния пратеник на “Труд”Походът на Европейския съюз срещу
Коментари Харесай

Брюксел би отбой за фалшивите новини

БРЮКСЕЛ. От специфичния делегат на “Труд”

Походът на Европейския съюз против подправените вести се отсрочва. Европейската комисия няма да употребява в бъдеще придобилото известност фразеология “фейк нюз ”  (fake news, англ. – подправени вести, б.р.). Вместо това най-вероятно подправените вести ще се дефинират като “дезинформация ”. Това е работната дума, която ще замества “фейк нюз ” в бъдещите документи. Идеята е да се даде общоевропейско определение за дезинформация на хората, а точно “невярна информация, която съзнателно вреди на обществото ”, означиха високопоставени служители от Брюксел в сряда.

Неофициално от там признаха, че общоевропейско законодателство против “фейк нюз ” се е оказало “мисия невъзможна ” поради другите настройки в страните членки, както и обособените политически фамилии в Европейския парламент. Стопирането на законодателната самодейност се разяснява и като наложителна крачка поради идните европейски избори през 2019 година Институциите в Брюксел към този момент са получили и доста упреци, че със законодателство против подправените вести ще  “отнемат най-ценното право на европейските жители – свободата на словото ”.

Опасенията са, че опитите за по-стриктна регулация ще се използваш от популистки партии и придвижвания, които ловко употребяват антиевропейската тема в своите политически послания. Търсят се разновидности за мобилни екипи, които да подават информация кои вести са дезинформиращи и кои – не. 

По-късно денем на въпрос на “Труд ” дали  Европейска комисия по този метод не отстъпва пред казуса “фейк нюз ”, еврокомисарят ни Мария Габриел с сектор Цифрова стопанска система и цифрово общество съобщи: „ Няма никакво оттегляне. От първия миг, в който съм поела самодейността да се нападна на европейско равнище този проблем с фалшивити вести, съм го декларирала доста ясно. За да приложиш законодателство, би трябвало да знаеш какво да регулираш. Ние нямаме обща формулировка за дезинформация онлайн. Изразът подправени вести не дава визия за мащабите на феномена дезинформация онлайн – това е всяка информация, която има очевидно желание да нанесе политическа, икономическа или социална щета – тя е подправена, тя е неточна ”. За мен е неприкосновена свободата на изложение и правото на достъп на информация – това са наши полезности, от които няма да отстъпваме ”, добави Габриел. По думите й подправените вести от ден на ден и повече са инструментаризирани като израз от политиците, с цел да дискредитират всеки, който не им е комфортен – медия или политически съперник. Тя цитира публично допитване от Европейска комисия, съгласно което медийният бранш е отслабен от онлайн платформите, а огромна част от интервюираните считат, че посредством подправените вести се визира демократичното общество. 

Пред български публицисти в Европейска комисия Габриел разяснява и скандал с Facebook и отбраната с персоналните данни. Българският еврокомисар съобщи, че до края на месец май от Европейска комисия ще излязат с отчет по случая, в който ще стане ясно дали е имало пропукване в базата данни, имало ли е машинация или потреблението на персонални данни за изборни цели. 

Европейци в допитване
Традиционните
вестници не лъжат


В допитване до европейските жители, осъществено през последните месеци на 2017 година, болшинството от респонденти дава отговор, че минимум доверие има в обществените медии, онлайн блоговете и онлайн медиите. Използваните осведомителни канали варират според от възрастта на респондентите. Гражданите над 50 години употребяват по-малко обществени медии за новините (59%), в сравнение с по-младите (72%). Повече от 99% настояват, че са се сблъскали с подправени вести. Най-високо остава доверието в обичайните вестници и списания, профилирани уеб страници и онлайн издания, осведомителни организации и обществени организации (с над 70% одобрение). Възприемането е, че разпространяването на подправени вести посредством обществените медии е елементарно, тъй като подправените вести обслужват страстите на читателите – 88%. А 65% от тях са измислени да генерират доходи, съгласно интервюираните. 

ФОРУМ В  СОФИЯ
Конференция за суперкомпютри

Важен конгрес за бъдещето със суперкомпюрите ще се организира на 18 и 19 април в София в границите на европредседателството ни на Съвета на Европейски Съюз. Конференцията се провежда от ведомството на министър Лиляна Павлова, МОН и Еврокомисията. Срещата е под надпис “Формиране на цифровото бъдеще на Европа: Високопроизводителни калкулации за научни и  промишлени приложения в извънреден мащаб ”.  Дебатите ще бъдат за въздействието на високопроизводителните калкулации върху развиването на научните проучвания и нововъведенията в интерес на обществото и стопанската система. Ще се разясняват и опциите за повишение на конкурентоспособността на страните от Южна и Източна Европа, чрез суперкомпютрите.  Очаква се в конференцията да се включат представители на институциите на Европейски Съюз, национални, районни, локални обществени органи, представители на университетските среди, вложители и други

ЗА ТРИ ГОДИНИ
1200  пъти
хакери нападат Европейска комисия

В рамките на последните 3 година системите на Европейската комисия са били обект на киберзаплахи почти 1200 пъти. Това сочи неофициална информация на Комисията по отношение на сигурността на цифровата връзка. В рамките на 3 година сме записали 400 случая годишно, като 20% от тях са подправени, признават  IT-  специалисти. Бюджетът против хакерските атаки на Европейска комисия е 140 млн. евро. Често обсегът на компютърните болести визира не повече от два компютъра, дават образец със свръхсистемата за сигурност експертите.  В резултат на зачестилите офанзиви бюджетът за сигурността ще бъде повишен.

„ Facebook “ водел оръжейна конкуренция с руснаците
В показанията си пред US Сената Зукърбърг пое виновност за течовете

На чуване в US Сената създателят и изпълнителен шеф на “Фейсбук ” Марк Зукърбърг съобщи, че неговата компания е в непрекъсната борба с съветските оператори, които желаят да експлоатират обществената мрежа, заяви Би Би Си.

“Това е същинска оръжейна конкуренция. Те ще продължат да стават все по-добри ”, сподели Зукърбърг на траялото близо 5 часа чуване пред сенатори от комисиите по търговия и юридически въпроси. То бе проведено след абсурда с английската анализаторска компания “Кеймбридж аналитика ”, която събрала данните на 87 милиона консуматори на Facebook и ги употребила за въздействие върху изборни процеси, в това число президентския избор в Съединени американски щати през ноември 2016 година

“Не преценихме задоволително добре отговорностите си. Аз сътворих “Фейсбук ”, аз съм виновен за това, което се случва. Това беше огромна неточност, това беше моя неточност, за която скърбя и се оправдавам. Днес е явно, че не сме създали задоволително, с цел да попречим тези принадлежности да бъдат употребявани недобросъвестно ”, сподели Зукърбърг във връзка течовете на данни посредством разнообразни приложения и реклами във фейсбук. По същия въпрос Зукърбърг загатна, че компанията му обмисля вид за платена версия на обществената мрежа, в която няма да бъдат допускани реклами, като сегашната безвъзмездна ще се резервира.
Пред сенаторите Зукърбърг удостовери, че компанията му спомага на екипа на US спецпрокурора Робърт Мълър, който проверява хипотетичната съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати, само че не посочи по какъв метод сътрудничи.

Шефът на “Фейсбук ” не скри, че е съперник на ново законодателство в региона на действието на обществените мрежи, което да затегне контрола. След заканата на сенатора демократ Бил Нелсън “ако фейсбук и другите обществени мрежи не решат или не пожелаят да решат казуса с намесата в персоналния живот, ще го създадем ние в Конгреса ”, Зукърбърг уточни, че в случай че регулацията е добра, би я подкрепил.

#
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР