Брюксел наложи рекордна глоба от €1,2 милиарда на компанията-майка на

...
Брюксел наложи рекордна глоба от €1,2 милиарда на компанията-майка на
Коментари Харесай

Рекорд: Брюксел глобява компанията-майка на Facebook с над €1 милиард

Брюксел наложи рекордна санкция от €1,2 милиарда на компанията-майка на Фейсбук Meta, оповестяват международните организации. Причината: трансфер на потребителски данни сред Европейския съюз и Съединени американски щати. На този декор Европейски Съюз по този начин подреди на Meta да спре прехвърлянето на потребителски данни оттатък океана.

" Това е най-голямата глоба, налагана в единия блок против огромна софтуерна компания за нарушавания на поверителността, оповестява FT.

Рекордната санкция на Евросъйза за нарушавания на поверителността става, откакто през 2021 година люксембургският регулатор наложи глоба от €746 милионана Amazon. Днес,  базираната в Ирландия Комисия за отбрана на персоналните данни, която съблюдава Общия правилник за отбрана на данните в Европейски Съюз, наложи санкцията на Meta с изказванието, че " Фейсбук е нарушил разпоредбите, изискващи от платформите да подсигуряват, че при трансфер на данни от Европа към Съединени американски щати те разполагат с подобаващи защитни ограничения. "

Според Комисия за отбрана на персоналните данни потоците от данни на платформата са разчитали на договорни клаузи, които не са ориентирани към рисковете за главните права и свободи на потребителите.
 FTC: Meta не трябва да печели от данните на децата
FTC: Империята на Зукърбърг не трябва да печели от данните на децата

Компанията към този момент заплати 5 милиарда $ поради злоупотреби с персоналната информация

Според разпоредбите на Брюксел, компанията на Марк Зукърбърг разполага с 5 месеца, с цел да прекрати всяко бъдещо прекачване на персонални данни към Съединени американски щати и 6 месеца, с цел да приключи обработката, в това число съхранението, на всякаква персонална информация на европейски жители в Америка, която е била трансферирана преди този момент в нарушаване на Общия правилник по отношение на отбраната на данните.

От Meta завиха, че " това решение е неправилно, безпричинно и основава рисков казус за доста други компании ".
 Снимка 595332
Източник:

Проблеми и оттатък океана

В Съединени американски щати компанията към този момент заплати $5 милиарда  поради злоупотреби с персоналната информация. Очевидно те не са задоволителни, с цел да стартира Meta да се схваща с американските регулатори. През април Федералната комисия по търговията (FTC) разгласи, че мегакомпанията на Марк Зукърбъг е предоставяла данни на трети страни в нарушаване на наредбите и също така не прави задоволително, с цел да защищити децата с профили във Фейсбук, Instagram и WhatsApp. Нещо повече - съгласно регулатора би трябвало да се забрани монетизирането на данните на най-младите консуматори.

От години FTC пази позицията, че Meta би трябвало да се разбие на обособени компании или най-малкото растежът ѝ да бъде стеснен поради превъзходството ѝ в областта на обществените платформи.

През 2020 година компанията на Зукърбърг заплати рекордна санкция поради злоупотреби с персоналните данни към абсурда с Cambridge Analytica. През 2016-а външната компания беше натрупала масиви с милиони Фейсбук консуматори, които след това станаха обект на таргетирани политически акции към изборите за президент в Съединени американски щати и референдума за Брекзит.
 Още 10 000 чиновници бяха съкратени в Meta
Още 10 000 чиновници бяха съкратени в Meta

През ноември Meta редуцира 11 хиляди души
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР