Брюксел и Рим в словесна войнаЕвропейският съюз реагира на италианското

...
Брюксел и Рим в словесна войнаЕвропейският съюз реагира на италианското
Коментари Харесай

Брюксел и Рим в словесна война

Брюксел и Рим в словесна война
Европейският съюз реагира на италианското държавно управление поради неговата позиция по срутилия се мост на автомагистрала в Генуа, като Брюксел сподели, че е дал на Рим милиарди евро за инфраструктурата на Италия.

Реакцията на Брюксел пристигна, откакто твърдолинейният и евроскептичен вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини упрекна Брюксел след трагедята, която лиши живота на 38 души, в задаване на цели в бюджетите, поставяни над сигурността.

"Много е хубаво да се диря някой, който да бъде упрекнат, когато се случи ужасна покруса като тази в #Генуа. Но е добре да погледнем фактите", написа в Туитър еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Той сподели, че през седемте години от 2014 до 2020 година Италия ще получи 2,5 милиарда евро за пътища и влакове, 12 милиарда евро по така наречен структурни фондове за подкрепяне на по-бедните райони и получи зелена светлина за 8,5 милиарда евро от национални разноски.

Европейската комисия сподели, че Италия неведнъж е била облагодетелствана от това, че Брюксел е подготвен да облекчи бюджетните си правила.

"По отношение на ужасната природа на нещата, които се случиха, това е всичко, което сме казвали до момента, само че считаме, че е пристигнало времето да се създадат някои неща ясни", сподели Кристиан Шпар, представителят на Еврокомисията на всекидневен брифинг.

Изявление на Европейската комисия гласи, че няма "да се ангажира с политически посочвания".

Същевременно крайнодесният водач Салвини, който е и вицепремиер, обаче изрично уточни с пръст Брюксел като носещ виновност за бедствието, макар главно вниманието е ориентирано към компанията, виновна за моста.

"Ако външните задължения ни пречат да харчим средства, от които се нуждаем за сигурността на учебните заведения и автомагистралите, би трябвало да си зададем въпроса дали да спазим тези задължения или да сложим преди всичко сигурността на италианците. Очевидно предпочитам втория вариант", сподели Салвини във вторник.

В сряда той прикани Брюксел да изключи разноските за сигурност от Пакта за непоклатимост и напредък - бюджетните правила, ръководещи Европа след финансовата рецесия.

"Разходите, които избавят живота, работните места и правото на здраве, не би трябвало да бъдат част от строгите калкулации и разпоредбите, наложени от Европа", сподели Салвини.

Другият вицепремиер Луиджи Ди Майо, водач на популисткото „ Движение 5 звезди", приглася на Салвини, заявявайки, че "Европа може да каже какво желае, само че ние не желаеме – ние настояваме. Заложени са човешки животи. “/БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР