Брюксел. България работи активно за справяне с предизвикателствата, породени от

...
Брюксел. България работи активно за справяне с предизвикателствата, породени от
Коментари Харесай

Ивелина Василева, ГЕРБ: България работи активно за справяне с предизвикателствата на климатичните промени

Брюксел. България работи интензивно за справяне с провокациите, подбудени от климатичните промени. Това сподели ръководителят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и народен представител от ПГ на ГЕРБ Ивелина Василева, която взе участие като представител в Десетата среща на Парламентарното партньорство Азия – Европа в Европейския парламент в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
България е показана на срещата от народните представители Ивелина Василева и Александър Иванов.
Ивелина Василева уточни, че със съдействието на Световната банка страната ни към този момент е създала Национална тактика за акомодация към изменението на климата до 2030 година с План за деяние, както и разбори за девет основни бранша – селско стопанство, биологично многообразие и екосистеми, енергетика, гори, здраве, туризъм, превоз, градска среда и води.
Макар множеството проучвания на климатичните промени да са съсредоточени в Азия и Африка, където те са по-видими, няма неуязвими или ваксинирани народи или елементи на света. Климатичните промени се случват в този момент и последствията от тях не са единствено екологични, а към този момент са детайл от националната и интернационална сигурност, съобщи Ивелина Василева.
Според отчет на Световната банка има заплаха до 2050 година единствено от три района в Африка, Южна Азия и Латинска Америка над 143 млн. индивида да бъдат принудени да изоставен домовете си и да търсят по-малко уязвими места за живеене. Тревожните данни слагат за неотложно решение значими въпроси, свързани с предварителна защита, отбрана от бедствия и подготвеност за посрещане на провокациите, уточни ръководителят на КОСВ.
Тя означи, че климатичните промени предизвикват бедствия, които карат хората да напущат домовете си. Това провокира стопански и обществени проблеми и води, както до вътрешни миграционни процеси, по този начин и до миграционни потоци от една страна към друга, с което понятието „ климатичен мигрант “ става все по-актуално. Въпросът има и честен аспект, защото страни, които емитират ниски равнища на парникови газове като Чад и Бангладеш, са едни от най-уязвимите от климатичните промени, означи Ивелина Василева.
По думите й с напъните на всички, с целенасочени дейности за установяване на рисковете за най-уязвимите райони и за понижаване на излъчванията на парникови газове, както и с добре планувани вложения, броят на „ климатичните мигранти “ може да се понижи с десетки милиони през идващите години.
Участниците в Десетата среща на Парламентарното партньорство Азия - Европа реализираха единодушие по обща декларация. Тя ще бъде връчена по време на 12-та среща на върха Азия-Европа, която ще се състои в Брюксел на 18-19 октомври 2018 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР