Брутният вътрешен продукт на Украйна се е понижил с 30,8%

...
Брутният вътрешен продукт на Украйна се е понижил с 30,8%
Коментари Харесай

Украинската икономика се сви с 30% на годишна база през третото тримесечие



Брутният вътрешен артикул на Украйна се е намалил с 30,8% на годишна база през третото тримесечие на 2022 година, само че забавяйки спада по отношение на предходното тримесечие, когато се намали с 37,2%, демонстрират данни на Държавния статистически комитет на страната. Спрямо втрото тримесечие Брутният вътрешен продукт даже набъбна с 9 на 100.

Графика на Брутният вътрешен продукт на Украйна (спрямо година по-рано)



В същото време месечната потребителска инфлация в страната за ноември се забави до 0,7% от 2,5% през октомври, като по отношение на година по-рано се забави до 26,5%.

Най-големият потрес за стопанската система през последните месеци бяха ракетните удари на Русия по основна украинска енергийна инфраструктура, което принуди предприятията и фабриките да съкратят работното си време и да се оправят със обилни логистични проблеми и проблеми с веригите на доставки заради прекъсвания на тока и дефицит на електрическа енергия.

" Сега обстановката с цените на храните последователно се стабилизира. Действията на държавното управление за надзор на цените за комунални услуги за жителите също способстваха за ограничение на инфлацията ", уточни украинският министър на стопанската система Юлия Свириденко. Тя чака годишната инфлация за 2022 година да остане под 30 на 100.

Международният валутен фонд предвижда, че стопанската система на Украйна ще се свие с към 35% през тази година, макар че някои по-ранни прогнози определяха, че спадът може да доближи 50 на 100.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: На всяка цена DGtech podcast Следващият ден
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР