Брутният вътрешен продукт на странат ни нарасна за година с

...
Брутният вътрешен продукт на странат ни нарасна за година с
Коментари Харесай

На къде върви икономиката ни?

Брутният вътрешен артикул на странат ни набъбна за година с 3.5% през първо тримесечие на 2018 година по отношение на същия интервал на миналата година. Това е маркирано в месечния преглед на българската стопанска система, направен от Министерството на финансите, отразяващ наличните данни към април 2018-а. съгласно разбора растежът бе движен, както от потреблението, по този начин и от вложенията, които регистрираха покачване надлежно с 3.2% и 10.2% на годишна база. В същото време, негативният принос на чистия експорт се сви до 0.4 пр.пункта.

Краткосрочната бизнес статистика

сподели смесени сигнали през март, откакто промишленото произвеждане и продажби набъбнаха, строителната продукция се сви, а търговията на дребно забави растежа си по отношение на предходния месец. През април общият индикатор за бизнес климата се усили след усъвършенстване на оценките във всички браншове, до момента в който знакът за доверието на потребителите се намали вследствие на утежняване на упованията за финансовото положение на семействата и икономическата обстановка в страната.
През първото тримесечие на годината

работната мощ

в трудоспособна възраст продължи да се покачва. Коефициентът на безработица доближи 5.7%, като бе сравним със цената си към средата на 2008 година. Номиналният напредък на междинната работна заплата общо за стопанската система възлезе на 7.1% на годишна база за интервала.

През април,

потребителските цени

се покачиха с 0.3% по отношение на март в следствие най-много на особено за сезона повишаване при непреработените храни и облекло и обувки. Въпреки това, годишният ритъм на инфлация се забави до 1.7%, базисната инфлация също се забави до 1.9% на годишна база.

Балансът по настоящата сметка

мина в остатък от 218.1 млн. евро през февруари, при недостиг от 155.3 млн. евро през януари. Търговският недостиг се сви с 18.4% по отношение на предходния месец, като спадът на вноса на артикули - с 6.2%, надмина този на износа - 4.3 на 100. Брутният външен дълг продължи да се намалява както в безспорна стойност, по този начин и като съответствие към Брутният вътрешен продукт, достигайки 62% в края на февруари.

Според данните от месечните доклади за касовото осъществяване,

бюджетният остатък

по консолидираната фискална стратегия за първите три месеца на 2018 година възлезе на 0.6 милиарда лева (0.6% от прогнозния БВП). Положителният резултат бе образуван от превишение на приходите над разноските по националния бюджет (в размер на 0.8% от БВП), до момента в който при европейските средства бе осъществен най-малък недостиг (0.3% от БВП).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР