Брутният вътрешен продукт на ЕС нарасна с 11,5% през третото

...
Брутният вътрешен продукт на ЕС нарасна с 11,5% през третото
Коментари Харесай

Икономиката на ЕС бележи ръст от 11,5% през третото тримесечие

Брутният вътрешен артикул на Европейски Съюз набъбна с 11,5% през третото тримесечие, а този на Еврозоната – с 12,5%, регистрира европейската статистическа работа Евростат. Това са най-големите покачвания на Брутният вътрешен продукт за 27-членният блок и за района на единната валута от 1995 година насам, когато стартира да се води статистиката.

Възстановяването обаче идва след спад от 11,3% за Европейски Съюз и 11,7% за Еврозоната през второто тримесечие.

В съпоставяне със същия интервал на предходната година, сезонно поправеният БВП на Европейски Съюз се е свил с 4,2%, а този на Еврозоната – с 4,3%. За съпоставяне, Съединени американски щати регистрира растеж от 7,4% на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на годината по отношение на предходното тримесечие. На годишна база американската стопанска система се е свила с 2,9%.

Според данните на Евростат българската стопанска система е повишена с 4,3% през третото тримесечие по отношение на спада от 10,1% през второто.

Най-голям растеж на Брутният вътрешен продукт по отношение на предходното тримесечие се регистрира във Франция (18,7%), Испания (16,7%) и Италия (15,9). Най-малък растеж на тримесечна база записват Гърция (2,3%) Естония и Финландия (по 3,3%) и Литва (3,8%).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР