Брутално отношение към болни. За това сигнализираха близки на възрастни

...
Брутално отношение към болни. За това сигнализираха близки на възрастни
Коментари Харесай

Нова тв: Служители бият и обиждат възрастни хора в социален дом в Пловдив

Брутално отношение към заболели. За това алармираха близки на възрастни хора, настанени в Центъра от фамилен вид за настаняване на хора с деменция в Пловдив, оповестява Нова тв. Записите, които ще чуете в идващото видео са в действителност скандални. И това е дом, забележете, където за едно свободно място се борят 60 индивида. Услугата е нова, за нея са изхарчени доста пари, а в същина какво се случва – настанените са подложени на физически и душевен тормоз от страна на личния състав. 

``
реклама

„ Като към животни се отнасят. Те просто не са хора ”, споделя Райна Димитрова. Екипът на NOVA се добра до записи, които демонстрират какво се случва в обществената институция. На тях се чува по какъв начин болногледачки oбиждат,  унижават и удрят стара жена.  Центърът се води за един от най-елитните в Пловдив- по стратегия на общественото министерство и на общината. Влиза се с връзки. За едно място се борят 60 индивида. Унижаваната жена е на 84 години, с демениця, изцяло неподвижна. Записващото устройство е сложено от внучката й. Калинка Ненова забелязала,че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях Правило и усещане и, че от медикаментите, които им дават, пенсионерите наподобяват като упоени. Записвала личния състав в продължение на месец, в това число и една от служебните им оперативки.

За да бъде настанена в центъра, околните на старата жена, са чакали с месеци.  Само личният състав обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора постоянно били насилвани или наказвани- по преценка на болногледача, описват настоящи чиновници. Крият лицата си от боязън да не бъдат уволнени. Ирина Ангелова още пази фотосите от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че дамата падала и се удряла сама. Кога и по какъв начин обаче, никой в никакъв случай не знаел. „ Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме подухва на мисълта, че тя е дърпана, натискана. Обясняваше ми се, че майка ми се била удряла. Виждам, че тя е с ударен крайник и с лепенка. Никой не ми отговори- кой, по кое време, по какъв начин се е случило. Нека да не съм неприятен оракул, само че имам подозрения да няма някоя непозната интервенция, с цел да падне майка ми ”, разяснява Ангелова.

След следващото рухване, старата жена се обездвижила, влошила се и умряла. Въпреки, че страдала от деменция, и тя била лекувана с медикаменти за шизофреници. От центъра изкарали и подправена епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приеми, дамата била нападателна и крещяла по цели нощи.

Видео: Управителката на центъра Марина Тянева не можа да ни отговори. Обясни, че за лекуването на пациентите дава отговор  психиатърката в центъра- доктор Константинова. Според нея чиновниците на Центъра се грижат добре за потребителите. Оказва се обаче, че не е тъкмо по този начин. От записите на служебната оперативка, излиза наяве, че шефката е знаела и за това, че болногледачи си разрешават да удрят пациенти, както и да се държат жестоко и цинично с тях.

Защо, макар че е знаела за нарушаванията, шефката не е взела ограничения, могат да кажат единствено директните й ръководители.  Освен, че си разрешават да удрят и наскърбяват, всяка вечер, без изключение,  болногледачите  заключвали пенсионерите и ги отключвали чак сутринта. Случвало се и през деня- за наказване. Управителката на центъра още веднъж отхвърля.

„ Моята баба я заключват, макар, че е неходеща. Аз това не го разбирам ”, споделя Калинка Ненова.

Въпреки, че нямат право, на една от дамите с деменция, даже се спирал тока в стаята. За наказване заболели се оставяли  без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спи на минусови температури. Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото, в безпомощно положение. „ Никой не може да ми отговори от по кое време е в това положение. Аз го открих, че е със строшен крайник. При състояние,че от 3 дни не съм ходила при него, той може и от 3 дни да е по този начин ”, споделя тя.

Наскоро в дома умрял мъж, тъй като сестрата решила, че не се усеща добре от промяната на времето. Кой разрешава всички тези нередности да се случват, чакаме отговор от институциите. От Община Пловдив и от общественото министерство, по чиято шапка е центърът, започнаха инспекции.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР