Брутален диктатор, чиято власт се основава на конспиративни теории и

...
Брутален диктатор, чиято власт се основава на конспиративни теории и
Коментари Харесай

Бъдещето на Европа зависи от преговорите между Запада и Русия

Брутален деспот, чиято власт се основава на тайни теории и обещания за възобновяване на империята, укрепва армията си. Той заплашва да завземе територията на съседите си, упреква демократичните страни за настъпилата рецесия и изисква от тях да пренапишат разпоредбите на интернационалната политика и да преначертаят картата, в случай че желаят да решат казуса. Демокрациите се съгласяват на мирни договаряния, надявайки се, че по този начин ще избегнат война, без да възнаграждават неговата експанзия.

Това, което се случи след Мюнхен през 1938 година, е въпрос на история: Англия и Франция дадоха част от Чехословакия на хитлерова Германия в подмяна на лъжливите му заричане да не стартира война. Мюнхенската прилика постоянно може да е била преувеличавана и даже прекалено употребена. Но като се има поради какъв брой тъкмо първият параграф от тази публицистична публикация разказва актуалната враждебност на съветския президент Владимир Путин към Украйна и като се има поради, че Съединени американски щати и техните съдружници стартират договаряния с господин Путин през идната седмица, си коства да се замислим още веднъж.

Администрацията на Байдън и европейските съдружници би трябвало да подходят към договарянията със съответната съвестност. Ако господин Путин успее да вземе преднина — на масата за договаряния или на бойното поле — Европа може да бъде трайно дестабилизирана.

Отдайте дължимото на господин Путин: непрестанната агитация за хипотетичната неделимост на Украйна от Русия или хипотетичния нападателен темперамент на разполагането на НАТО в Централна и Източна Европа съумя да утвърди неговия политически роман. Това принуди Съединени американски щати и другите страни да слушат съветски недоволства, които на пръв взор са неуместни.

" Бих предположил, че статутът на Украйна в този момент е по-голям за Русия, в сравнение с за самата Украйна ". Това изумително пояснение бе обещано от заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в изявление за Wall Street Journal.

Русия показа на Съединени американски щати и техните съдружници проектодоговори, които биха забранили участието на Украйна в НАТО и биха лимитирали военната независимост на деяние на Алианса на личната му територия. Администрацията на Байдън вярно отхвърли всички съветски претенции, само че формалните лица би трябвало да бъдат по-агресивни в обяснението си пред света за чистата безочливост на заканите на Путин против Украйна. Те идват в допълнение към противозаконната анексия на Крим през 2014 година, а по-късно посредством локални проксита и на част от Източна Украйна.

Путин намерено заплашва член на Организацията на обединените народи, чийто суверенитет и териториална целокупност Русия публично се е задължила да съблюдава още през 1994 година.

Вероятно реториката на Путин е единствено прикритие за същинската му цел: да господства в Украйна, с цел да се провали нейната народна власт, с цел да няма покрай съветските граници опция на путиновата клептокрация.

Ако обаче Путин има намерение да води сериозен разговор, то може и да има какво да се разисква. Съединени американски щати биха могли да предложат, да речем, възобновяване на към този момент несъществуващия контракт за нуклеарни ракети със междинен обхват в Европа и връщане, с известни модификации, към рестриктивните мерки на военното разполагане в Договора за стандартните въоръжени сили в Европа (CFE).

Г-н Путин неведнъж е нарушавал и двата контракта в предишното, което докара до изтеглянето на Съединени американски щати от контракта за нуклеарните ракети със междинен обхват през 2019 година Но окончателната военна деескалация на Русия би трябвало да бъде авансово изискване за всяко съглашение. Това, което Съединени американски щати не могат да създадат, е да разрешат на Путин да завоюва отстъпки като размахва револвер.

В случай, че той не се пазари добросъвестно и в действителност нахлуе в Украйна, което е прекомерно евентуално, президентът Байдън ще би трябвало да помогне на тази страна да се отбрани, да сплоти НАТО и да подсигурява, че Русия ще заплати висока цена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР