Брускети Maretti са най-популярният продукт на Итал фууд © Надежда

...
Брускети Maretti са най-популярният продукт на Итал фууд © Надежда
Коментари Харесай

КЗК глоби "Итал фууд" заради спор между стари партньори

Брускети Maretti са най-популярният артикул на " Итал фууд "

© Надежда Чипева [Капитал] Още по тематиката
" Фикосота синтез " става едноличен притежател на " Итал фууд индъстри "

Компанията изкупува каузи на досегашните си съдружници и възнамерява нахлуване на нови пазари
22 фев 2012
Комисия за защита на конкуренцията санкции производителя на " Брускети Марети ", заблуждавал, че продуктът е италиански
от Дневник,8 апр 2010 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на производителя на брускети Maretti " Итал фууд " поради опит да попречи на дистрибуцията на конкурентен артикул. Санкцията е в размер на 71.8 хиляди лева Производството стартира по тъжба на " Ню бейкъри ", която създава брускети Krambals.

Тезата на антимонополното ведомство е, че компанията " Итал фууд " е предизвестила дистрибутора на съперника си, че Krambals нарушават интелектуалната й благосъстоятелност без да е имало решение за това на способен орган.

От документите по производството излиза наяве, че зад проблема стои спор сред двете компании, откакто преди няколко години двама от сътрудниците в " Итал фууд " излизат от сдружението и основават " Ню бейкъри ", а от предходната година стартират да създават и брускети. В настояването си до Комисия за защита на конкуренцията " Ню бейкъри " твърди още, че рекламите на Maretti са заблуждаващи, само че от комисията не са открили нарушавания.

Спорът

Производството в Комисия за защита на конкуренцията е формиране по искане на " Ню бейкъри ", която твърди, че " Итал фууд " е увредила положителното й име. Причина за това е, че през юни предходната година компанията е изпратила писмо до " Инкозметикс ", който е единственият дистрибутор на Krambals, с което го приканва да приключи дистрибуцията на продукта, тъй като той се създава в нарушаване на права върху марки и дизайни на " Итал фууд ". В същото време няма такова решение нито на Патентното ведомство, нито на Комисия за защита на конкуренцията, които са способените органи.

От " Итал фууд " обаче настояват, че са получили сигнали, че в магазините Krambals целеустремено се слагат на фирмените стелажи на Maretti или директно до тях, защото чиновниците ги считали за артикул на " Итал фууд ". Освен това на тях им било указвано да продават Krambals на същата цена като Maretti. " Итал фууд " счита, че е била изправена пред риск от увреждане на интелектуална благосъстоятелност и загуба на продажби и по тази причина е сезирала прокуратурата и е уведомила " Инкомзетикс ".

Решение

Според Комисия за защита на конкуренцията обаче въпросното писмо съдържа изказвания, които не дават отговор на обективната дествителност, защото все още на изпращането му не е имало решение на нито един административен орган дали и до каква степен има нарушаване. Следователно писмото цели да подтикне " Инкозметикс " да прекрати разпространяването на продуктите Krambals, което е нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, написа в решението си комисията. Тъй като самото нарушаване е леко, глобата е избрана в размер на 0.2% от чистите доходи от продажби на " Итал фууд " за 2016 година, които са 35.9 млн. лева Компанията ще би трябвало да заплати и 1500 лева разходи по производството. От " Итал Фууд " обявиха пред " Дневник ", че ще апелират решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд.

Предистория

Двете спорещи компании всъщности имат обща предистория. " Итал фууд " (преди " Итал фууд индъстри " ) е основана през 2005 година в Шумен. Първоначалните й акционери са братята Мартин и Красен Каменски (по 25%) и " Фикосота синтез " (сега " Фикосота ", 50%) на братята Красен и Жечко Кюркчиеви. Заради различия през 2012 година Каменски приключват присъединяване си в " Итал фууд ", трансферират акциите си на " Фикосота " и основават фирмите " Ню бейкъри " и " Дъ бейкърс ", които създават ядки и сладкарски произведения. Две години откакто отпадат рестриктивните мерки, планувани в контракта за покупко-продажба на акции, посредством " Ню бейкъри " Каменски стартират да влагат и в солени хлебни произведения (брускети) под марката Krambals, чието произвеждане стартира през март 2017 година Според " Итал фууд " обаче по този метод Каменски се пробват да си " върнат " един път продадения бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР