Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични финанси ©

...
Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични финанси ©
Коментари Харесай

Бруно Льору: Половината от младите клиенти в България кандидатстват за кредит онлайн

Бруно Льору, изпълнителен шеф на " БНП Париба Лични финанси "

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Новата банка " БНП Париба пърсънъл файненс " се цели в топ 10 в потребителските заеми

Компанията за бързи заеми ще работи като банка от началото на февруари
10 яну 2018
" Джуниър ачийвмънт " стартира план за финансова просветеност за учениците

Проектът е подсилен от държавни институции, 8 браншови огранизации и сдружения от финансовия бранш
15 ное 2017
Плащането за почивка е измежду 10-те най-чести аргументи за търсене на заем

Според " БНП Париба персонални финанси " този вид заеми са се нараснали с 300%
1 ное 2017 Бруно Льору е изпълнителен шеф на подразделенията на " БНП Париба персонални финанси " в България и Румъния от 2016 година Той има дълготраен опит в региона на небанковото потребителско кредитиране, като по-голямата част от кариерата му минава в BNP Paribas Personal Finance. През последните 7 години e основен действен шеф на BNP Paribas Personal Finance за Латинска Америка и Бразилия, основан в Сао Пауло, а преди този момент - в Тайланд. Завършил е " Маркетинг " в Brest Business School и " Икономика " в университета на Кадис.

Технологиите последователно навлизат във финансовия свят. Ще се употребяват ли профилите от обществените мрежи да вземем за пример за по-добро оформяне на рисковия профил на клиента и какъв брой време ще отнеме сходно изобретение?
- Днес отпускаме заем на база информацията, получена от клиента, и от данни от публични институции като Национален осигурителен институт, което към този момент е задоволително, с цел да определим профила на клиента. Но след известно време някои fintech компании ще стартират да гледат в тази посока. Засега ние сме се фокусирали в пазара. Към момента има едно главно терзание и то е, че регулаторният режим GDPR ще влезе в действие през май 2018 година в цяла Европа, което ще докара до огромни разлики в бизнеса. Ако през днешния ден използваш потребителска информация, то след няколко месеца това ще бъде огромен проблем без глобата на клиента. Информация от facebook, linkеdin би трябвало да се употребява и съхранява доста деликатно в дълготраен интервал. Тоест приготвяме се за такава опция, само че с високо внимание.

Какво демонстрират данните за заемите – известно е, че най-големите се отпускат обичайно в София. Но какви са трендовете в по-малките български градове?
- Значително по-малък дял от заемите се отпускат в дребни градове, като на тях се падат по към 1%-2%. В същото време София и Пловдив остават основните градове, в които се отпускат заемите - към 24% са в столицата и 15% в Пловдив. Въпреки това имаме 24 клона в страната, което прави заемите налични, а също така от ден на ден хора аплайват за заем и през онлайн системата – това е нов инструмент, с който целим да ускорим достъпа до клиента. И изключително при младото потомство става дума за към 50% от всички молби за кредитиране, които са подадени през интернет канала. Тъй като новото потомство има навика да е доста по-мобилно и адаптивно, считаме, че ще виждаме все по-малко директно другарство в процеса на кандидатстване за заем. Това не значи, че клоновете ще изчезнат, те към момента са ни нужни, с цел да предоставим обичайно взаимоотношение, само че по-младото потомство няма потребност от това и избира да поддържа връзка посредством чатове и към него може да се употребява и изкуственият разсъдък.

Как непрекъснатото уедряване на институциите в небанковия финансов бранш се отразява на компанията и на клиентите?
- Това е натурален развой в мощно конкурентна среда с банки и други кредитни институции. В момента цените на заемите непрекъснато се намаляват, което значи, че услугата става по-добра, което се усеща от целия пазар на кредитни услуги. Дали през днешния ден броят на фирмите се намалява от 20 до 15 или даже 10 финансови институции, това не значи нищо друго, като се изключи че пазарът става по-устойчив, на него има конкуренция и клиентът е този, който в последна сметка печели от това.

Другият резултат, който е ясно отличим, е мощното намаление на равнището на необслужваните заеми при небанковите заеми, които се свиха от 30% през 2014 година до към 15% сега. Как тълкувате тази наклонност и сходно ли е положението на румънския пазар да вземем за пример?
- Да, тази наклонност се повтаря на всички места от 2009 година насам, по този начин е освен и в Румъния, Чехия, Унгария. Да, през днешния ден равнището на необслужваните заеми към този момент е рекордно ниско. Но това не значи, че щом през днешния ден рискът е по-нисък, че не би трябвало да се готвим за смяна на изискванията на пазара. Преди време имаше сходна провокативна реклама, в която се споделяше: " Ние сме финансовата институция, която може да отхвърля заеми ", т.е. не би трябвало непременно на притеглим клиент, а би трябвало да е клиент, с който да можем да установим постоянна взаимовръзка. Днес печелим от в действителност ниския риск, на следващия ден той може да се намали даже още повече, само че от самото начало се стремим да вършим резистентен бизнес, който да е квалифициран и за по-лоши сюжети.

Това ли е главната причина, заради която лихвите по небанковите заеми се намаляват по-бавно, в сравнение с тези по жилищните заеми да вземем за пример?
- Трябва да кажем, че и при нас лихвите се намаляват, само че би трябвало да имаме поради, че при потребителските заеми е мъчно да се прави такава прилика. Това е по този начин, тъй като даваме заеми към този момент до 80 хиляди лева без настойник. Вторият фактор е, че при нас лихвата е закрепена за целия интервал на изплащането. За разлика от това при ипотечните заеми лихвата през днешния ден е ниска, само че след 3-4 години е допустимо да се увеличи сензитивно, което ще промени и дължимата месечна вноска. Ако съпоставяме потребителските заеми, мисля, че при нас лихвите са конкурентни на тези на банковите заеми.

Освен по потребителски заеми " БНП Париба персонални финанси " стартира да издава и кредитни карти. Какви са изискванията?
- Условията са същите като при банките, което прави продукта атрактивен, а също по този начин ние не постановяваме месечна такса за обслужване. А с помощта на нашата мрежа от търговци има артикули, при които няма никакво оскъпяване на изтегления заем.

Каква е вашата прогноза за развиването на този сегмент от бизнеса?
- Първо, би трябвало да е ясно, че ние сме дребни и че самият пазар на кредитни карти е дребен. Ако да вземем за пример успеем даже да удвоим броя на издадените през предходната година карти, това към момента ще бъде ниско равнище на покритие. Но нашите упоритости не са да удвоим постигнатото през предходната година, имаме малко по-ниски упования, само че като цяло ще вървим в тази посока и чакам над 50% растеж. Но не би трябвало да забравяме, че пазарът на кредитни карти в България през днешния ден надалеч не е огромен, тъй че ние действително доближаваме до горния предел. Планираме да достигнем двуцифрен растеж на отпуснатите заеми и кредитни карти.

В края на предходната година една от най-старите организации за развиване на образованието в България сложи началото на план " Практични финанси " за преподаване на финансова просветеност на учениците от гимназиалния курс. Един от трите съществени колегата е " БНП Париба персонални финанси ". С какви планове се присъединихте към този план?
- Съвместната ни работа по този план с " Джуниър ачийвмънт " стартира преди към година и с наслада мога да кажа, че бяхме част от него още през цялото време. Този план е нещо доста значимо за компанията и сходни партньорства са част от ДНК на нашата компания. Когато поддържаме такива инициативи, това е не толкоз бизнес, колкото каква е ролята на жителите и компанията и нашият принос към това да се построява постоянна стопанска система и образованието е доста значима част от това създаване. Подкрепата ни е повече като гражданска позиция, в сравнение с като компания. Финансовата просветеност е доста скъпо качество, от което множеството хора се плашат, само че да овладеят детайлите и стартират да схващат по какъв начин работят финансите – това е част от подобряването на икономическата среда и една дълготрайна политика за развиване. Ето за какво този план е доста значим и се надявам един ден да можем да стартираме сходен огромен план и в Румъния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР