Броят на заразените с коронавирус в света през седмицата се

...
Броят на заразените с коронавирус в света през седмицата се
Коментари Харесай

Над 100 000 са вече жертвите на COVID-19

Броят на инфектираните с ковид в света през седмицата се е нараснал с 50%, а смъртните случаи - със 70%. Това излиза наяве от последните данни за разпространяването на болестта. Ако преди седем дни коронавирусът болести към 0,01% от международното население, в този момент той към този момент е 0,02%.
Въпреки стряскащите данни, съгласно специалисти пандемията се забавя: в случай че през предходната седмица броят на инфектираните се е удвоил, то през последните седем дни – той е повишен " единствено " един и половина пъти. В момента са доказани към 1,6 милиона случая на зараза, т.е. на всеки 100 хиляди души към 19 инфектирани. 
Има и различен оптимистичен факт - броят на възобновените продължава да пораства бързо. За седмица те са нарастнали с 80% и са към 357 000. Броят на смъртните случаи, обаче, също нараства - с повече от 70%, В Европа водачи в тази мрачна статистика са Италия и Англия, където смъртността надвишава 12%. В международен мащаб той се е нараснал от 5% на 6% за седмица, написа БГНЕС. 
Инфекцията продължава да се популяризира. Потвърдени случаи не са регистрирани единствено в няколко страни - 13,5% от общия брой. В рамките на тази седмица са регистрирани първи случаи на болест в Йемен и Абхазия. Таджикистан и редица дребни островни страни не престават да устояват на болестта с нито един регистриран случай. 
Петимата водачи във връзка с броя на инфектираните измежду страните претърпяха обилни промени в позициите си. Ако първите три – Съединени американски щати, Испания и Италия остават непроменени, то Китай, от който стартира разпространяването на вируса, се реалокира от четвъртото място на шесто. През последните седмици там коронавирусът е открит при не повече от 100 души дневно. Той беше изпреварен от Германия и Франция, които надлежно са на четвърто и пето място в света. Неслучайно Световната здравна организация предизвести още предходната седмица, че Старият континент към този момент е център на болестта. 
Най-голямо нарастване има в Съединени американски щати, където броят на случаите за седем дни е повишен с над 220 000. В редица страни броят на новите случаи доближава 4 000 дневно - по-специално в Съединени американски щати, Италия, Испания, Турция и Англия. По 2 000 се записват всекидневно в Германия и Иран, по 1 000 - в Белгия, Холандия, Канада и други. Делът на смъртните случаи измежду инфектираните с ковид в света през седмицата е повишен до 6%. Лидерите са Италия, Съединени американски щати и Испания.
Степента на смъртност в Съединени американски щати обаче не е доста висока - 3,6%, изключително на фона на Италия и Англия, където тя е 12,2%. Една от най-ниските ставки все още е в Германия - 2%.
Броят на хората, които са се възстановили спрямо предходната седмица, се е нараснал с 1,8 пъти, като преди седем дни е имало 200 000. Освен Китай, където към 95% към този момент са се възстановили, броят на излекуваните в Испания и Германия нараства най-бързо - във всяка от тези страни са повече от 50 000. В Северна и Южна Америка към този момент са се заразили с 200 000 повече спрямо предходната седмица. В същото време американските управляващи споделят, че обстановката в главните огнища на коронавирусна зараза в страната последователно се стабилизира. Третата позиция е заета от Източна Азия, само че единствено 6 000 нови случая са регистрирани там за седмица.
В същото време в света нараства броят на тестваните за разкриване на коронавирусна зараза. Лидерите по този индикатор са Съединени американски щати (2,3 милиона тестове), Германия (1,3 милиона) и Русия (повече от 1 милион). В някои страни, като Естония, към този момент се приготвят за всеобщо тестване на популацията за ковид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР